Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans face apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, vertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans în şedinţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European care discută situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei.

El a mai spus că există riscul ca România să facă paşi înapoi şi face apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei. Timmermans a adăugat că  modificările ar afecta justiţia, mai ales că s-au făcut progrese în lupta cu corupţia. El a spus însă că nu e prea târziu ca Parlamentul să se răzgândească.

„Din păcate, Parlamentul din România până acum nu a dat semne să reacţioneze, să răspundă la recomandările făcute. (...) Trebuie să evităm un impact negativ asupra independenţei justiţiei, este un lucru pe care l-am discutat şi cu autorităţile române”, a declarat Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre mitingul din 10 august, exprimându-şi îngrijorarea legată de violenţele dintre forţele de ordine şi protestatari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.