Peste 50 de evenimente diverse, adresate tuturor categoriilor de public, de la ateliere pentru copii, la dezbateri, conferinţe, concursuri de creative writing şi adaptări teatrale, vor avea loc în cadrul proiectului Luna Literaturii Europene, organizat în octombrie de EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Luna Literaturii Europene este o ocazie de a aduce împreună activităţile literare ale membrilor EUNIC România într-un program care sărbătoreşte diversitatea culturală europeană, dar şi intersecţiile dintre culturile şi literaturile europene. Programul evenimentelor din Luna Literaturii Europene este şi el unul divers, care integrează activităţi distractive pentru copii şi părinţi, evenimente tradiţionale de lecturi şi traduceri, precum şi campanii digitale. Credem în puterea literaturii de a ne aduce împreună şi de a promova înţelegerea, cooperarea şi diversitatea! Ne dorim ca în luna octombrie să sărbătorim asta alături toţi iubitorii de lectură mici sau mari", a spus Nigel Bellingham, director British Council România. 

În agenda evenimentelor din acest an, un proiect special îl constituie seria de întâlniri #EUcitesc European Book Club. Gândit sub forma unui club de carte, proiectul propune spre dezbatere patru romane care, prin tematică, marchează diversitatea literaturii contemporane: "Povestea slujitoarei", de Margaret Atwood, "Femeia cu Părul Roşu", de Orhan Pamuk, "Frica", de Stefan Zweig şi "Loveşte-ţi inima", de Amélie Nothomb - în fiecare zi de vineri, începând cu data de 12 octombrie, de la ora 19.00, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

De asemenea, la ediţia din acest an a Lunii Literaturii Europene, un punct de atracţie îl reprezintă şi evenimentele dedicate copiilor - nu mai puţin de 10 astfel de acţiuni: seri de storytelling, ateliere pentru părinţi, ateliere de lectură şi scriere creativă. Seria de evenimente dedicate celor mai mici dintre iubitorii de lectură debutează pe 8 octombrie cu o seară de storytelling pentru copii, la Biblioteca British Council, cu participarea Ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

Şapte lansări şi prezentări de carte vor puncta programul Lunii Literaturii Europene, multe din acestea desfăşurate în prezenţa autorilor: Eric Vuillard, câştigătorul Premiului Goncourt 2017, Demeter Szilárd - autorul romanului "Vânătaie pentru vânătaie", Yusuf Nevzat Sarıgöl, coordonatorul antologiei "Poezie turcă modernă", Costantino D’Orazio - autorul romanului "Secretul lui Leonardo" şi François-Henri Désérable - laureat al Premiului Goncourt, Alegerea României 2018.

Artele performative contribuie şi ele la punerea în valoare a literaturii europene de astăzi, prin proiecţii de film, lecturi scenice şi concerte pornind de la creaţii literare.

Cititorii sunt invitaţi să îşi împărtăşească dragostea pentru lectură pe reţelele de socializare folosind hashtag-ul #EUcitesc şi participând la concursurile incluse în programul Lunii Literaturii Europene.

Membrii EUNIC care participă la Luna Literaturii Europene sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, British Council România, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Istitutul Italian de Cultură din Bucureşti, Spaţiul Public European, Centrul Cultural Turc Yunus Emre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.