Alba Iulia a fost primul oraş din România unde în urmă cu doi ani a fost iniţiat un program ambiţios de dezvoltare inteligentă, iniţiat de către Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională. Au fost testate până acum peste 100 de soluţii ale companiilor private, iar pe 8 şi 9 octombrie, în cadrul evenimentului Dezbatere Smart City Alba Iulia 2018, reprezentanţii primăriilor, ai companiilor care oferă servicii către administraţia publică şi comunitate, ai mediului universitar şi presă vor fi prezenţi pentru a vedea rezultatele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În urmă cu doi ani şi jumătate, împreună cu Mircea Hava am făcut o chemare către industrie să vină la Alba Iulia. Am plecat cu optimism şi încredere în inteligenţa şi patriotismul românilor, şi aşteptările noastre au fost mai mult decât împlinite. Deja peste 100 de soluţii inteligente au făcut din Capitala de Suflet a Românilor şi Capitala Inteligentă a Românilor. Am adăugat oraşului istoric orientarea pentru următorii 100 de ani. Aici se naşte viitorul – din trecut, la care adăugăm umila noastră contribuţie.  Felicitări Mircea Hava şi Echipei Alba Iulia Smart City condusă de către Nicolaie Moldovan, pentru că sunt capabili şi fac ceea ce spun!”, a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Naţionale Smart City, iniţiator al proiectului Alba Iulia Smart City.

Spre deosebire de alte evenimente dedicate oraşelor inteligente, participanţii vor avea posibilitatea de a vedea în funcţiune, la faţa locului, soluţiile smart city implementate la Alba Iulia: în oraş şi în Cetatea Alba Carolina. Evenimentul va debuta cu vizitarea acestor soluţii din domenii precum: administraţie publică, mobilitate, mediu şi utilităţi publice, educaţie, turism, sănătate, planificare urbană, inovaţie şi afaceri locale. Apoi, vor urma două zile de dezbatere despre ceea ce s-a realizat la Alba Iulia şi ce se poate face în continuare, ca un exemplu de urmat şi pentru alte localităţi din România.

„Pe termen scurt, primim oaspeţi; pe termen lung, ne dorim să rămânem cu cât mai mulţi parteneri şi proiecte puse în practică. Acesta este mesajul momentului, la foarte puţin timp distanţă de prima reuniune a celor interesaţi să transforme ideile surprinzător de inovatoare în posibilităţi infinite. Alba Iulia este departe de a-şi fi împlinit destinul de a uni. Încă o face, într-un moment decisiv pentru cei care înţeleg că tehnologia, digitalizarea şi orientarea totală a administraţiilor în sensul acesta va însemna mai binele pe care ni-l dorim cu toţii. Suntem la ultima linie din codul de scriere al celui mai important eveniment Smart City din România ultimilor ani, mândri să marcăm borna cu kilometrul 0 al viitorului, aici, la Alba Iulia. Vă aşteptăm în Cealaltă Capitală!”, a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Companiile prezente vor veni cu soluţii noi şi vor demonstra cum un astfel de proiect dezvoltat pe bază de protocoale de colaborare public-private va conduce la integrarea lanţurilor valorice din diverse sectoare de activitate la nivel local şi regional şi poate adapta cerinţele şi nevoile comunităţilor urbane, dar şi cerinţele actului administrativ. Totodată, în pauzele dintre sesiunile dezbaterii, partenerii din cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City vor face demonstraţii live cu echipamentele şi softurile pe care le testează în mediul real, în Alba Iulia.

Având în vedere că cererea de noi servicii rapide, moderne şi inteligente vine la pachet cu nevoile generaţiilor nativ digitale, tot mai multe companii se înfiinţează cu scopul de a crea soluţii inovative care să răspundă acestor cereri. De aceea, a doua zi, în încheierea evenimentului, putem vedea prezentări de soluţii şi invenţii de ultimă oră ale start-up-urilor care îşi doresc să schimbe în bine mediul în care trăim, mentalităţile actuale şi modul în care interacţionăm. Vor fi prezentate soluţii noi, care au nevoie de parteneri şi finanţare pentru dezvoltare şi implementare, indiferent de domeniul de aplicabilitate dintr-un smart city. Unul dintre partenerii evenimentului este compania Orange, care va prezenta în acest sens un program de accelerare de un an – Orange Fab, conceput pentru a susţine antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare şi distribuirea acestora pe plan local şi internaţional.

Şi-au anunţat participarea peste 30 de speakeri şi multe companii dornice să-şi prezinte realizările care au menirea de a transparentiza relaţia oamenilor cu administraţia publică şi de a aduce îmbunătăţiri substanţiale în viaţa comunităţii. Dezbaterea Smart City Alba Iulia 2018 reprezintă o excelentă oportunitate pentru participanţi de a vedea şi testa servicii inovative de administrare inteligentă a oraşelor, pentru afaceri, comunitate locală şi turişti. Se vor promova soluţii noi, îmbunătăţite adaptate modelelor de business actuale şi va fi creat cadrul oportun de relaţionare şi întâlnire a specialiştilor din domeniu. De asemenea, vor fi puse bazele unor parteneriate viitoare între reprezentanţii companiilor şi cei ai oraşelor prezenţi la eveniment.

Compania E.ON, alături de multe alte companii, va fi reprezentată în cadrul evenimentul Smart City din Alba Iulia şi va prezenta preocupările sale constante privind depăşirea graniţei de furnizor tradiţional de utilităţi pentru a oferi clienţilor soluţii noi care să le facă viaţa mai uşoară. Contextul este dat de tendinţele din noua lume a energiei, care înseamnă utilizarea tot mai frecventă a surselor regenerabile şi a reţelelor inteligente, a tehnologiei şi digitalizării pentru a lansa produse şi servicii inovatoare.

Conceptul E.ON Drive a fost lansat recent, prin  pachete de echipamente de încărcare a autovehiculelor electrice şi servicii care răspund nevoilor specifice de pe piaţa de mobilitate electrică din România. „Lansarea acestui produs inovativ şi sustenabil, parte din noul concept E.ON Drive, este un pas important pentru E.ON şi se înscrie în strategia companiei de a oferi soluţii noi,  inovative, din afara zonei de utilităţi. Traseul inovării continuă cu dezvoltarea şi lansarea altor soluţii smart, prietenoase cu mediul şi adaptate nevoilor clienţilor noştri”, a declarat Andreea Ioniţă-Cirebea, Director Strategie, Pieţe şi Digitalizare E.ON România.

Tot în contextul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri prin tehnologie, Clusterul Cluj IT, care s-a implicat cu peste 30 de soluţii de Smart City pentru toţi cei 12 piloni ai ecosistemului IT al oraşului inteligent, va fi prezent la eveniment. Amploarea implicării membrilor ClujIT în proiectul Alba Iulia Smart City poziţionează Cluj IT ca fiind cel mai mare furnizor de soluţii de Smart City din pleiada partenerilor Primăriei Alba Iulia în acest proiect. „Toate eforturile înglobate în toate aceste soluţii au fost, sunt şi vor fi direcţionate spre crearea unui ecosistem smart de soluţii conectate, configurabile astfel încât să poată adresa fiecare domeniu şi arie de activitate şi/sau vieţuire, de pe orice nivel din contextul ecosistemului urban”, a precizat Paulina Mitrea, coordonatorul Proiectului Smart City în cadrul Clusterului Cluj IT.

La fel, compania Orange este prezentă la Alba Iulia şi va demonstra că la nivelul businessurilor, conceptul IoT – Internetul lucrurilor – promite să facă organizaţiile mai agile şi mai eficiente, ceea ce le permite să îşi crească capabilităţile de inovare, reinventând totodată relaţiile acestora cu clienţii. „Pentru oraşe şi comunităţi, acest lucru se traduce într-o nouă eră, cea «smart city», în care managementul serviciilor şi resurselor publice va trece la un alt nivel. Orange a făcut deja paşi importanţi în această direcţie, proiectul Alba Iulia Smart City fiind un exemplu relevant în acest sens. Ne vom concentra în continuare eforturile către oportunităţile de dezvoltare pe care soluţiile IoT le pot aduce”, a precizat Cristian Paţachia, Development & Innovation Manager, Orange Romania.

Valentina Frângu, CEE Lead Digital City, care va reprezenta Dell EMC România la acest eveniment, consideră că „gradul de digitalizare a unui oraş are o contribuţie direct proporţională cu nivelul de fericire al cetăţeanului de rând. Şi în România, ralierea la tendinţele europene de accelerare a folosirii tehnologiei în viaţa cetăţenilor începe să producă efecte, chiar dacă încă la scară micro”.

Compania Telekom Romania, implicată în proiecte smart city destinate oraşului Alba Iulia, dar şi în alte oraşe din ţară, va fi reprezentată la Dezbaterea Smart City Alba Iulia 2018 şi va propune administraţiilor publice soluţii utile care să răspundă mai bine nevoilor specifice fiecărui oraş în parte. „Expertiza avansată a grupului Deutsche Telekom în ceea ce priveşte alegerea şi integrarea tehnologiilor Smart City ne-a ajutat foarte mult în implementarea cu succes a multor proiecte. Am plecat, de asemenea, de la premisa că este responsabilitatea noastră să ne întâlnim cu autorităţile locale şi să le explicăm beneficiile pe care soluţiile inteligente le pot aduce la administrarea unui oraş.” a spus Dragoş Nedelea, Manager Dezvoltarea Afacerii ICT, Telekom Romania.

Microsoft România a implementat soluţii smart pentru educaţie în Alba Iulia şi va demonstra la Dezbaterea Smart City cum a venit în ajutorul elevilor şi al profesorilor. „Microsoft Romania investeşte masiv în educaţie în acest an, atât în pregătirea profesorilor, cât şi a elevilor, un exemplu relevant fiind programul Minecraft pentru Educaţie, prin intermediul căruia susţine iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a introduce programarea într-un stadiu timpuriu al ciclului educaţional”, a declarat Marilena Ionaşcu, Director Educaţie Microsoft România.

Înscrierile la eveniment pot fi realizate pe website-ul www.smartcity.concordcom.ro, în limita locurilor disponibile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.