Coreea de Nord şi Coreea de Sud au început să retragă mine antipersonal din Zona Demilitarizată (DMZ) luni, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări au continuat să scadă în urma întâlnirii, luna trecută, între liderii lor, potrivit presei locale, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militari din ambele ţări au început să scoată mine în Zona de Securitate Comună (JSA) de la Panmunjom, în DMZ şi într-o parte a Cheorwon, în provincia Gangwon, unde intenţionează să lucreze împreună, anul viitor, în vederea excavării unor rămăşiţe din Războiul Coreean, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit la Phenian luna trecută şi au convenit ”să îndepărteze toate pericolele care ar putea provoca războaie în peninsulă”, a anunţat Moon.

Lucrărileîn JSA urmează să dureze 20 de zile, o perioadă în care ambele ţări şi Comandamentul ONU (UNC) urmează să continue negocieri cu privire la felul cum vor opera trupele în viitor, potrivit Yomhap.

Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat că aceste operaţiuni au loc în cadrul unui pact vizând reducerea rensiunilor şi construirea încrederii în peninsulă, scrie Reuters.

Detaliile au fost convenite în în cursul summitului Moon-Kim de la Phenian între Moon şi Kim.

Ingineri militari efectuează lucrările de deminare la Panmunjom, a precizat ministerul într-un comunicat.

Coreea de Nord nu a confirmat imediat că trupele sale au început deminarea.

Acest acord prevede de asemenea desfiinţarea posturilor de pază şi îndepărtarea armamentului din JSA, după deminare, urmând ca trupele din acest punct să rămână, dar neînarmate.

JSA este singurul punct situat de-a lungul celor 250 de kilometri ai DMZ în care trupele coreene stau faţă-n-faţă şi unde sunt staţionate de asemenea trupe ONU.

În noiembrie 2017, militari nord-coreeni din JSA şi-au împuşcat de cinci ori un camarad care dezerta în Sud.

Zona a găzduit două summituri Moon-Kim, primul în aprilie şi al doilea în mai.

În aprilie, cele două Corei au anunţat că intenţionează să transforme DMZ - un vechi simbol al tensiunilor şi împărţirii peninsulei - într-o ”zonă a păcii”.

Ele au dezinstalat boxele prin care difuzau mesaje de propagandă şi unele posturi de pază situate de-a lungul frontierei.

Peste un milion de mine antipersonal au fost amplasate în zona frontierei, inclusiv în DMZ şi în Zona de control civil (CCZ) în Sud, potrivit unor experţi în deminare. Aceste mine au rănit sau ucis militari din ambele tabere.

În 2015, doii militari sud-coreeni au fost mutilaţi de o mină antipersonal nord-coreeană, o acuzaţie respinsă de Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.