Frontul Naţional de Eliberare (FNL), o coaliţie de grupări rebele în provincia Idleb şi în zonă, a negat duminică orice retragere de armament greu din viitoarea ”zonă demilitarizată” prevăzute în nord-vestul Siriei printr-un acord ruso-turc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu a avut loc nicio retragere de armament greu din zona de front. Negăm categoric”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FNL, Naji Moustafa.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat anterior oprimă retragere de tancuri şi camioane de către Faylaq al-Sham, o componentă a FNL, în virtutea acordului semnat la 17 seprembrie, la Soci (Rusia), care prevede crearea unei zone-tampon şi care a permis îndepărtarea pe termen scurt a iminenţei unei ofensive a regimului.

”Unităţi ale Faylaq al-Sham se retrag începând de duminică dimineaţa cu armamentul lor greu, inclusiv tancuri şi camioane, în sudul provinciei Alep şi la periferia de vest a oraşului” cu acelaşi nume, care se află ”în zona demilitarizată” prevăzută de acordul ruso-turc, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al acestei grupări a respins, de asemenea, orice mişcări de trupe sau arme.

”Nu a avut loc nicio schimbare la nivelul amplasamentului armelor sau redesfăşurării combatanţilor”, a subliniat Seif al-Raad,, notând totodată că gruparea sa ”aderă la acordul încheiat la Soci”.

În urma acestor dezminţiri, SOHR, care dispune de o amplă reţea de corespindenţi în această ţară devastată de război, a menţinut că armament a fost retras.

Aceste retrageri de armament au avut loc în mai multe localităţi, între care "Khalsa, Rachidine et Al-Mansoura", a precizat Rami Abdel Rahman.

Acordul de la Soci prevede să se creeze, până la 15 octombrie, o ”zonă demilitarizată” de 15 până la 20 de kilometri lăţime, sub controlul Rusiei şi Turciei. El a permis împiedicarea unei ofensive a regimului în provincia Idleb şi în acest zone din jur.

Însă punerea lui în aplicare depinde de capacitatea - în principal a Ankarei - de a face diverse grupări rebele şi jihadiste să accepte acordul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.