Aproximativ 50 de milioane de conturi Facebook au fost piratate din cauza unei falii de securitate - un atac de mare amploare care relansează critici la adresa reţelei de socializare, deja grav zguduită de mai multe controverse, mai ales pe tema protecţiei datelor persoanle, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această nouă problemă - căreia reţeaua încă îi caută amploarea exactă - a fost cauzată de o ”falie” ce a fost ”reparată ieri (joi) seara”, a declarat vineri, într-o conferinţă telefonică, Mark Zuckerberg, fondator şi CEO Facebook.

”Noi nu ştim dacă aceste conturi au fost folosite în mod răuvoitor”, a explicat el, adăugând că investigaţii se află în curs pentru a se afla exact la ce date au avut acces hackerii şi ce au făcut cu ele.

În pofida numeroaselor întrebări ale jurnaliştilor, conducătorii Facebook nu au spus cât timp a durat atacul informatic.

Această dezvăluire apare ca un nou glonţ tras în piciorul grupului şi puternicului său CEO, care a fost nevoit să înfrunte, săptămâna aceasta, plecarea-surpriză a doi conducători de la filiala sa Instagram.

”PROFUND ÎNGRIJORĂTOR”

Iar criticile nu s-au lăsat aşteptate. Senatorul democrat din Virginia (est) Mark Warner a catalogat această piratare drept ”profund îngrijorătoare” şi a îndemnat Congresul ”să ia măsuri pentru a proteja viaţa privată şi securitatea utilizatorilor”.

Mai sobru, Rohit Chopra‏, membru al agenţiei de reglementare americană a comerţului (FTC), a cerut ”răspunsuri”, într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit Facebook, ”aproape 50 de milioane de conturi au fost afectate în mod direct”, iar hackerii au putut să acceseze informaţii din profile - nume, sex, oraş, şamd) prin funcţionalitatea ”vezi ca”, care permite să îţi vezi profilul ca şi cum ai fi alt utilizator.

O incertitudine rămâne cu privire la alte 40 de milioane de conturi, pentru care funcţionalitatea a fost creată recent, au anunţat conducători Facebook.

Din cauza îndoielii, grupul a deconectat, în noaptea de joi spre vineri, cele 90 de milioane de conturi vizate, obligându-i pe titulari să se reconecteze manual.

Potrivit lui Mark Zuckerberg, falia şi atacul au fost descoperite marţi, în urma unei anchete interne lansate pe 16 septembrie, după descoperirea unui vârf de conectări. În ceea ce priveşte vulnerabilitatea care a servit ca poată de intrare hackerilor, ea dateazădin iulie 2017, când s-a actualizat o funcţie video a platformei.

Cu ajutorul ”combinaţiei a trei erori” au putut hackerii să aibă acces la chei digitale de conexiune ("tokens" în engleză), care le permit utilizatorilor să rămână conectaţi fără să-şi reintroducă parola de fiecare dată, a explicat Facebook.

”Hackerii” au putut, mai ales ”să folosească computerul ca şi cum ei erau titularii”, a dezvăluit Guy Rosen, însărcinat cu ”Managementul produsului” şi, aşadar, să se conecteze la alte aplicaţii sau site-uri prin computerele piratate.

”Ne pare rău”, a declarat el,precizând că nu ştie cine se află în spatele atacului.

Cu toate acestea, potrivit primelor constatări, hackerii nu au părut să aibă acces la mesaje private şi nici postate de publicaţii, iar parolele nu au fost compromise, şi nici informaţiile bancare, a dat asigurări întreprinderea.

Utilizatorii mesagerei WhatsApp - care aparţine Facebook - nu au fost afectaţi, a adăugat compania într-un mesaj postat pe Twitter.

ÎNCREDERE PIRATATĂ

Această nouă ispravă este susceptibilă să zguduie şi mai mult încrederea utilizatorilor, pusă la încercare de mai multe scandaluri în centrul cărora se află Facebook, care traversează o gravă criză a tinerei sale istorii.

Grupul este criticat din cauză că a servit ca platformă de manipulare politică, mai ales în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016, sau că a lăsat să treacă datele a zeci de milioane de utilizatori, fără ca aceştia să ştie, către firma britanică Cambridge Analytica.

În pofida scuzelor repetate ale conducătorului său, inclusiv în Congresul american, imaginea Facebook, care a apărut în 2004, a fost amplu pătată.

Iar în contextul în care scandalurile i-au cruţat mult timp finanţele, gigantul a încasat o lovitură puternică pe bursă în iulie, după ce a anunţat o cifră de afaceri trimestrială şi un număr de utilizatori considerate dezamăgitoare.

În afară de aceste scandaluri, Facebook, a cărei acţiune a scăzut cu 2,6% vineri pe Wall Street, a avertizat că în doi ani creşterea sa exponenţială va sfârşi prin a încetini.

În afară de Facebook, toate platformele tehnologice (inclusiv Twitter, Google) sunt criticate din cauza modului în care gestionează datele persoanle - fundamentul modelului lor economic.

”Ce e prea mult e prea mult”, a reacţionat vineri asociaţia dreputilor digitale Fight for the Future, care i-a îndemnat pe aleşi să legifereze.

Piratarea Facebook este ultimul dintr-o serie de atacuri masive comise în ultimii ani, care i-au vizat între alţii pe Yahoo, Uber sau agenţia americană de credit Equifax.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.