Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, şi adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, s-au prezentat, joi, la Parchetul General, în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. Ordinul de intervenţie "se bucură de prezumţia de legalitate" şi "doar o hotărâre judecătorească sau o soluţie a procurorului poate răsturna această prezumţie", a declarat un avocat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi dimineaţă, şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, s-a prezentat la Parchetul General, în dosarul violenţelor din 10 august. El a petrecut scurt timp în sediul instituţiei, iar la ieşire un avocat a spus că vor face declaraţii mai târziu în cursul zilei de joi.

Ulterior, la sediul Parchetului s-a prezentat şi adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, acesta fiind huiduit de unele persoane aflate în zonă.

Ulterior, un avocat care l-a însoţit a declarat că ordinul de intervenţie a jandarmilor se bucură de "prezumţia de legalitate".

"Potrivit legii, acest ordin, de la momentul emiterii şi până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti ori a unei soluţii pe care o va adopta procurorul - nu ştim care va fi finalul acestui dosar - acest ordin se bucură de prezumţia de legalitate. Doar o hotărâre judecătorească sau o soluţie a procurorului poate răsturna această prezumţie. (...) În momentul de faţă se desfăşoară o cercetare cu privire la această situaţie de fapt pe care v-au comunicat-o procurorii, aia nu este o soluţie şi nu este o hotărâre judecătorească, motiv pentru care revin: planează o îndoială asupra legalităţii această cercetare, în nicun caz nu hotărăşte dacă acel ordin a fost sau nu legal", a spus avocatul.

De asemenea, avocatul a afirmat că nu va comunica aspecte legate de dosar.

"Chestiuni legate din dosar nu le vom comunica, întrucât această procedură trebuie să se desfăşoare potrivit normelor legale. Ce ţine de procedura în desfăşurare nu vă putem comunica nimic, nici cu privire la modalitatea în care înţelege să se apere clientul meu, nici cu privire la eventuale înscrisuri pe care le depunem", a spus acesta.

Parchetul General a anunţat săptămâna trecută că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat ”aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”, a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate”.

Comisarul şef de poliţie Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, în timp ce Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile ”au participat nelegal la conducerea operaţiunilor” şi au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor.

Peste 400 de persoane au fost rănite, iar numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese săptămâna la aproape opt sute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.