Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, care acuzat-o pe Theresa May de ”vandalism social” şi incompetenţă cu privire la Brexit, s-a declarat miercuri ”pregătit” să preia frâiele Regatului Unit, în discursul prin care a încheiat Congresul partidului său la Liverpool, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fiecare circumscripţie, fiecare comunitate să ştie că laburiştii sunt pregătiţi”, a tunat liderul Partidului Laburist în faţa câtorva mii de activişti reuniţi într-o sală de conferinţe în acest oraş în nord-vestul Angliei.

Iar ”când ne vom reuni, în aceeaşi perioadă, anul viitor, să fie în calitate de Guvern laburist”, a adăugat el.

Discursul de aproximativ o oră a bardului stângii radicale a încheiat patru zile de dezbateri dominate de problema Brexitului - fără îndoială spre neplăcerea lui Jeremy Corbyn, un eurosceptic mai relaxat în privinţa tematicilor economice şi sociale decât UE.

În faţa activiştilor, liderul laburist în vârstă de 69 de ani a amintit că el respectă decizia britanicilor de a părăsi UE. Dar ”nimeni nu poate să respecte ceea ce face Guvernul după acest vot”, a lansat el, criticând doi ani de negocieri ”de mântuială” ale Guvernului conservator al premierului Theresa May după referendumul din iunie 2016.

Cu doar şase luni înaintea Brexitului, negocierile cu privire la un acord între Londra şi Bruxelles s-au împotmolit, alimentând temeri cu privire la o ieşire din UE fără acord - o ”ameninţare la adresa întregii noastre economii”, a apreciat Jeremy Corbyn.

Fără să excludă că va susţine un acord ”rezonabil”, el a avertizat că ”dacă Parlamentul respinge un acord sau dacă Guvernul nu reuşeşte să ajungă la un acord, noi vom exercita presiuni pentru a obţine (organizarea unor) alegeri” legislative anticipate.

Întrebată, la New York, unde participă la Adunarea Generală (AG) a ONU, despre posibilitatea organizării unui asemenea scrutin, Theresa May a răspuns că ”asta nu ar fi în interesul” Regatului Unit.

”REVOLUŢIA LOCURILOR DE MUNCĂ VERZI”

Partidul Laburist, împărţit între activişti care au votat pentru a rămâne în Europa, începând cu cei mai tineri, şi alţii, mai ales membrii cei mai vechi sau provenind din clasele populare, care au votat pentru ieşirea din UE, presaţi de o parte a bazei şi sindicatelor să apere un al doilea referendum, a adoptat marţi o propunere de compromis.

Keir Starmer, însărcinatul cu Brexitul în partid, a declarat că el nu exclude vreo opţiune, inclusiv să le ceară britanicilor, dacă nu doresc, până la urmă, să rămână în UE.

Însă ministrul Finanţelor din cadrul Cabinetului din umbră John McDonnell a exclus, în ceea ce-l priveşte această eventualitate.

În discursul său, Jeremy Corbyn nu a evocat-o în mod expres, limitându-se să spună că ”toate opţiunile” sunt ”pe masă”.

El a denunţat, de altfel, politica socială a conservatorilor de când au venit la putere, în 2010 - ”opt ani de austeritate distrugătoare”.

”Acest Guvern trebuie să fie reţinut din cauza vandalismului său social”, a declarat el, înainte să prezinte programul economic foarte de stânga - naţionalizări, cesiunea de către întreprinderi a unei părţi a capitalului angajaţilor lor.

El a îndemnat de asemenea la o ”revoluţie a locurilor de muncă verzi” care ar conduce, în opinia sa, la crearea a 400.000 de posturi, criticându-l în trecere pe preşedintele american Donald Trump din cauza deciziei sale de a ieşi din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.

Jeremy Corbyn a revenit, de asemenea, asupra acuzaţiilor de antisemitism cărora le face obiectul Partidul Laburist de când a fost ales la conducerea formaţiunii din opoziţie, în septembrie 2015.

”Acesta partid va fi întotdeauna implacabil în lupta sa împotriva antisemitismului”, a dat el asigurări, recunoscând că ”cearta pe tema antisemitismului” a ”făcut rău (...) în comunitatea evreiască şi provoacă o mare consternare în cadrul partidului”.

A fost un discurs ”incredibil”, a apreciat o activistă, Carole Grady. ”Avem nevoie de (noi) alegeri”, a apreciat ea, preferând această opţiune celei a unui nou referendum cu privire la UE, care ”ar provoca multă agitaţie în ţară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.