Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că un tribunal turc, nu politicienii, vor decide soarta pastorului american care a fost reţinut pentru activităţi teroriste, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat Reuters, Erdogan, aflat la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a declarat că orice decizie privind pastorul Andrew Brunson va fi luată de un tribunal.

„Este o problemă judiciară. Brunson a fost reţinut pentru terorism ... pe 12 octombrie va avea loc o nouă audiere şi nu ştim ce va decide tribunalul iar politicienii nu vor avea niciun cuvânt de spus”, a declarat Erdogan.

Dacă va fi găsit vinovat, Brunson ar putea fi închis pentru 35 de ani. El neagă acuzaţiile.

„Ca preşedinte, nu am dreptul să îl eliberez. Justiţia noastră este independentă. Haideţi să aşteptăm şi să vedem ce va decide tribunalul”, a adăugat Erdogan.

Preşedintele american, Donald Trump, înfuriat de reţinerea lui Brunson, a ordonat dublarea taxelor pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia începând cu luna august. Turcia a răspuns prin creşterea taxelor pentru importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA. Drept urmare, lira turcă a scăzut cu 40% în acest an.

„Cazul lui Brunson nu are legătură cu economia Turciei. Problemele economice actuale au fost exagerate iar Turcia va trece peste aceste provocări folosindu-şi propriile resurse”, a declarat Erdogan.

El a adăugat că Turcia va continua să cumpere gaze naturale iraniene, în ciuda sancţiunilor SUA asupra Teheranului.

Erdogan a precizat că este imposibil ca eforturile pentru pace din Siria să continue câtă vreme Bashar al-Assad este la putere, adăugând că retragerea „grupărilor radicale” a început deja din zona demilitarizată din regiunea Idlib.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.