Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susţinut, marţi, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, în plenul Camerei Deputaţilor, că se exagerează cu prezentarea situaţiei pestei porcine în România, pentru a se da impresia că situaţia este scăpată de sub control.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Daea a subliniat că peste porcină africană este prezentă în 13 judeţe, dar nu pe întreg teritoriul acestor judeţe,”cum se exagerează pentru a se da impresia de situaţie scăpată de sub control”.

Ministrul a explicat că, de exemplu, în judeţul Bihor sunt sau au fost focare doar în 8 localităţi, adică 1,5% din numărul localităţor judeţului.

Petre Daea a precizat că, în prezent, în 238 localităţi din cele 13 judeţe sunt focare, respectiv un procent de 6,3 la sută. El a spus că cel mai afectat judeţ este Tulcea, cu 42% din localităţi.

Ministrul Agriculturii a susţinut că autorităţile au luat măsurile necesare pentru combaterea şi limitarea efectelor virusului pestei porcine africane. 

Deputaţii au dezbătut, marţi, moţiunea simplă „După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”, depusă de opoziţie.

„Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie”, se arată în textul moţiunii simple.

Semnatarii acuză că lipsa de acţiune a ministrului „a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei”.

„Concluzionând, avem dovada faptului că ne aflăm în faţa unor acţiuni ilegale, abuzive şi neglijente concertate la un nivel instituţional şi social înalt ce au determinat, după părerea noastră, un atentat la siguranţa naţională, subminarea economiei naţionale, insecuritatea alimentară şi pagube incomensurabile la bugetul de stat”, se mai arată în moţiune.

Deputaţii vor vota, miercuri, moţiunea simplă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.