Procuratura suedeză a cerut luni cel puţin trei ani de închisoare pentru Jean-Claude Arnault, personalitate franceză judecată pentru două violuri care ar fi fost comise în 2011 la Stockholm, în unul dintre cele mai mari procese de la apariţia mişcării "#MeToo", informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scandalul a izbucnit în noiembrie 2017, la o lună după dezvăluirile despre violurile şi alte agresiuni sexuale imputate producătorului de cinema american Harvey Weinstein. 

Mărturiile a 18 femei publicate atunci în cotidianul Dagens Nyheter, acuzându-l pe francez de viol sau agresiune sexuală, au scos la iveală nereguli în Academia suedeză care decernează din 1901 premiul Nobel pentru Literatură. 

Arnault, căsătorit cu o membră a Academiei, avea legături strânse cu acest for. 

Decredibilizată, privată de cvorumul necesar pentru a funcţiona, Academia sedeză a amânat cu un an anunţul câştigătorului premiului Nobel 2018, o premieră în 70 de ani. 

Mai multe plângeri vizându-l pe Arnault au fost clasate din lipsă de dovezi sau din cauză că s-au prescris, dar Procuratura a estimat că dispune de suficiente elemente pentru a-l acuza într-un caz care datează din 2011. 

Pe 5 octombrie în acel an, într-un apartament din Stockholm, Jean-Claude Arnault a constrâns victima care se afla într-o stare "de teamă puternică" la relaţii sexuale, potrivit actului punerii sub acuzare consultat de AFP. 

Faptele s-ar fi repetat în noaptea de 2 spre 3 decembrie, în acelaşi apartament, în timp ce victima dormea. 

Jean-Claude Arnault a pretins că este nevinovat de-a lungul procesului care a avut loc cu uşile închise. 

La cererea procuroarei Christina Voigt care a afirmat că se teme de o fugă în străinătate, Jean-Claude Arnault, în vârstă de 72 de ani, a fost plasat în arest preventiv în aşteptarea verdictului, care va fi anunţat pe 1 octombrie. 

Instanţa a cerut arestul invocând acuzaţii "grave" aduse lui Arnault în primul dintre violuri pentru care este judecat.

Potrivit unei anchete a cotidianului Svenska Dagbladet, Jean-Claude Arnault este născut în 1946, la Marsilia, din părinţi refugiaţi ruşi. A sosit în Suedia la sfârşitul anilor 1960 pentru a studia fotografia. Într-un interviu acordat Dagens Nyheter în 2006, el afirma că a urcat pe baricadele pariziene în mai 1968 împotriva "conducerii reacţionare a universităţii". "Scânteia a fost interzicerea studenţilor de a-şi împărţi camerele cu studentele", şi-a amintit el.

Potrivit mărturiilor, Jean-Claude Arnault era cel care dezvăluia numele viitorilor laureaţi Nobel prietenilor săi.

Scandalul a scos la iveală funcţionarea opacă a Academiei, bogată instituţie privată înfiinţată în 1786 pe modelul celei franceze, conflictele sale de interese şi jocurile de influenţă, precum şi "cultura tăcerii" care domnea aici.

Opt academicieni au intrat în concediu provizoriu sau definitiv, între care şi secretarul permanent Sara Danius.

Acordarea Nobelului pentru Literatură în 2018 a fost amânată pentru 2019, şi prestigiosul conclav, în ruină, încearcă să se reformeze.

Academia trebuie să aleagă în cursul lunilor ce vor urma noi membri, care vor citi zeci de autori din care vor desemna doi laureaţi Nobel, pentru 2018 şi 2019.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.