Ancheta şefilor Jandarmeriei Române este imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe, transmite luni Parchetul General, după ce ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a afirmat că ICCJ intimidează Jandarmeria prin anchetarea coordonatorilor forţelor de ordine de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, luni, că declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, în legătură cu anchetarea şefilor Jandarmeriei acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi sunt ”de natură a afecta prestigiul justiţiei din România”. Procurorii fac apel la un mesaj public ”echilibrat şi responsabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru procurori a CSM, despre afirmaţiile lui Carmen Dan: Acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal; sunt de natură a afecta prestigiul justiţiei din România

Secţia pentru procurori a CSM a transmis, luni, că ”a luat act de declaraţiile publice ale ministrului de Interne” în legătură cu anchetarea şefilor Jandarmeriei, potrivit cărora  ”Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, aşa cum m-am mai pronunţat, care de data asta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul «justiţia este oarbă», eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată ".

”Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România”, au transmis procurorii.

Aceştia atrag atenţia că ”astfel de afirmaţii pun la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public” şi au reiterat imperativul unui ”mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”.

Parchetul General, după ce Carmen Dan a spus că intimidează Jandarmeria prin anchetarea şefilor instituţiei: Ancheta este una imparţială, efectivă şi independentă de ingerinţe externe

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secţiei parchetelor militare efectuează o anchetă imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe. Totodată, procurorul general al PÎCCJ doreşte să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalităţii, prezumţiei de nevinovăţie şi aflării adevărului”, transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă, ca reacţie la afirmaţiile lui Carmen Dan.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că anchetarea şefilor Jandarmeriei şi a unui secretar de stat după protestul din 10 august nu este decât ”o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului”, dar susţine că aceştia vor fi puşi la dispoziţie în condiţiile prevăzute de lege. În plus, Carmen Dan susţine că Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, nu a făcut presiuni asupra prefectului Speranţa Cliseru pentru semnarea ordinului de intervenţie fiind vorba despre ”o conunicare instituţională”.

”Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice”, a declarat, luni, Carmen Dan.

Aceasta a făcut referire la mai multe declaraţii ale procurorului general, Augustin Lazăr.

”Să ne amintim că procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care procurorii trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizare. Nu ar fi făcut aceste declaraţii dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182 din 2002 în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la documente care sunt clasificate secrete de serviciu sau de stat”, a mai spus Carmen Dan.

Aceasta a făcut apel la jandarmi ”să rămână dedicaţi” şi ”consecvenţi vocaţiei şi principiului de a apăra statul şi de a apăra legea”.

Întrebată despre punerea la dispoziţie a celor cercetaţi penal în acest dosar, Carmen Dan a explicat că potrivit legii şefii Jandarmeriei vor şi puşi la dispoziţie când sunt trimişi în judecată, iar secretarul de stat Mihai Chirică în momentul începerii acţiunii penale.

”Vom vedea ce se întâmplă în continuare şi vom respecta prevederile legii”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai spus că în acest caz ”justiţia este surdă”.

”Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate care de data aceasta a  fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul «Justiţia este oarbă», acum cred că este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată”, a mai spus Carmen Dan.
Întrebată cum comentează acuzaţia că secretarul de stat Mihai Chirica ar fi exercitat presiuni asupra prefectului pentru a semna ordinul de intervenţie, Carmen Dan a spus: ”O comunicare instituţională între un secretar de stat şi un prefect este interpretată ca presiune (...). În ce notă să interpretăm presiunea prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini care, să ne amintim, nu este în coordonarea preşedintelui”.

Parchetul General a anunţat săptămâna trecută că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat ”aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”, a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate”.

Comisarul şef de poliţie Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, în timp ce Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile ”au participat nelegal la conducerea operaţiunilor” şi au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.