Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut în luna august, faţă de luna anterioară, cu 4,9 puncte, până la valoarea de 50 puncte, datorită creşterii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate luni de CFA România. Analiştii CFA estimează că euro ar putea depăşi nivelul de 4,73 lei în următoarele 12 luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

Indicatorul a crescut faţă de luna anterioară cu 4,9 puncte pana la valoarea de 50 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 0,7 puncte. Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale ondicatorului.

Astfel, indicatorul conditiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 5 puncte, până la 64,8 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 3,8 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,8 puncte până la 42,6 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 0,8 puncte.

”În ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, in jur de 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6935, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375”, se arată în comunicat.

Totodată, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,13%.

”Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipând aceasta evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,88%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 225 de membri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.