Profesorii Yves Demazeau şi Michèle Kail, ambii directori de cercetare la CNRS (Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică), vor susţine conferinţe şi dezbateri la evenimentul "Inteligenţa artificială şi impactul ei social", care va avea loc, între 24 şi 28 septembrie, la Institutul Francez Bucureşti, în cadrul Bucharest Science Festival.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul Bucharest Science Festival (26-30 septembrie) vor fi organizate conferinţe, ateliere, expoziţii, programe pentru şcoli, care se desfăşoară în mai multe spaţii din Bucureşti.

Organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România, Bucharest Science Festival are drept misiune, pe de o parte, explicarea fenomenului ştiinţific, o activitate importantă şi necesară în contextul actual, şi informarea publicului larg despre ultimele descoperiri şi progrese tehnologice, pe de altă parte. Partener de fidel al manifestării, Institutul Francez din România susţine demersul şi în acest an, invitând două figuri importante ale cercetării franceze, profesorii Michèle Kail şi Yves Demazeau.

Luni, de la ora 18.30, în Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) va fi deschisă expoziţia "Traducerea automată: revoluţia inteligenţei artificiale". Mulţumită progreselor inteligenţei artificiale, traducerea automată cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Expoziţia a fost concepută de Cité des Sciences et de l’Industrie, un lieu Universcience (Paris). Este prezentată în colaborare cu Săptămâna Europeană a Limbilor. 

Miercuri, 26 septembrie, de la ora 18.30, în Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti, va avea loc "Conférence Bien vivre avec l’intelligence artificielle" (Cum să trăim în armonie cu inteligenţa artificială), susţinută de către profesorul Yves Demazeau, director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică) la Laboratorul de informatică de la Grenoble şi Preşedinte al Asociaţiei Franceze pentru Inteligenţă Artificială. Eveniment în limba franceză cu traducere simultană în limba română.

Cu o prodigioasă activitate didactică în Europa şi în Statele-Unite, profesorul Yves Demazeau are o experienţă de mai mult de 35 de ani în acest sector, fiind unul dintre fondatorii domeniului Sistemelor Multi-Agent, una dintre cele zece branşe ale inteligenţei artificiale, cu numeroase aplicaţii practice: ameliorarea existenţei persoanelor cu handicap, date geografice, robotică, jocuri etc. Cercetările sale se concentrează îndeosebi pe sistemele de gestionare a energiei, modelarea financiară, robotica inspirată din natură şi sociologia imigranţilor.

Profesorul Yves Demazeau va susţine Conferinţa "Practical User-Centered Multi-Agent Systems", pe 27 septembrie, la ora 14.00, la Universitatea Politehnică din Bucureşti. 

Masa rotundă "Învăţarea limbilor străine şi inteligenţa artificială", cu Michèle Kail şi Yves Demazeau, o dezbatere moderată de Corina Negrea, jurnalist ştiinţific, va avea loc pe 28 septembrie, la ora 18.00, la Institutul Francez. Evenimentul va fi în limbile franceză şi română, cu traducere simultană în ambele limbi şi prezentat în colaborare cu Săptămâna Europeană a Limbilor. 

Profesoara Michèle Kail este director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică) şi membru al Laboratorului Structuri formale ale limbajului (CNRS & Paris 8). Autoare a numeroase lucrări, având o activitate de pionierat în domeniul studiilor interculturale ale învăţării limbilor străine în Franţa, Michèle Kail a schimbat abordarea cercetărilor în acest sector ştiinţific, privilegiind mai degrabă procesul de dobândire a cunoştinţelor decât competenţele finale. Cercetătoarea a contribuit la elaborarea unui model interconectat şi multicultural al înţelegerii şi utilizării unei limbi.

Intrarea este liberă la toate evenimentele din program. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.