Un pasager aflat la bordul unui avion al companiei Turkish Airlines care venea de la Istanbul este suspect de febră tifoidă, el fiind preluat şi transportat la spital, iar avionul a rămas la sol, în aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, a precizat, pentru News.ro, un reprezentant al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Ulterior, CNAB a precizat că în urma verificărilor de specialitate, cetăţeanul român suspect de febră tifoidă a fost transferat la spital, iar ceilalţi 193 de pasageri au fost debarcaţi în condiţii de siguranţă, fără risc de contaminare. Ministerul Sănătăţii a anunţat că pasagerul nu prezintă risc de contaminare şi că febra tifoidă se transmite doar pe cale digestivă, nu şi aeriană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Ministerul Sănătăţii: Pasagerul suferise de ferbă tifoidă cu o lună înainte, este "negativat", nu există risc de contaminare

"Sub coordonarea directă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea şi a  dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, care s-au deplasat la aeroport,  echipa Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov a  demarat procedurile  care se impun în astfel de situaţii. Din echipa prezentă la aeroport a facut parte şi Ion Iordănescu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor. În urma acestor proceduri s-a constatat că pasagerul  suferise de febră tifoidă cu o luna în urmă şi este negativat, neexistând riscul  de transmitere a acestei afecţiuni.  Pasagerul, care acuza o stare de slăbiciune, a fost extras din aeronavă şi transportat cu o ambulanţă la Spitalul „Victor Babeş” în Capitală pentru stabilizare", anunţă Ministerul Sănătăţii.

Ceilalţi 194 de pasageri au  coborât din aeronavă în condiţii de siguranţă şi nu există risc de contaminare.

Medicii au precizat că  febra tifoidă se transmite doar pe cale digestivă,  nu şi aeriană.


“Am vrut să mă asigur  că sunt respectate cu stricteţe toate procedurile care se impun în astfel de situaţii şi pot să spun acum că, împreună cu reprezentanţii aeroportului, lucrurile s-au desfăşurat foarte corect. Nu a fost o situaţie gravă, dar am certitudinea că dacă  lucrurile  vor sta altfel, ne vom descurca”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

UPDATE - CNAB - După verificările de specialitate, pasagerii au fost debarcaţi în siguranţă

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti precizeză într-un comunicat că a fost sesizată, astăzi, 18 septembrie 2018, cu privire la existenţa, la bordul unei aeronave a companiei Turkish Airlines, a unui pasager cu simptome de febră tifoidă.

Conducerea CNAB a dispus imediat măsuri de urgenţă, conform unei proceduri speciale pentru asemenea situaţii, aeronava fiind izolată, iar cei 194 de pasageri rămânând la bordul acesteia până la sosirea echipei medicale a Direcţiei de Sănătate Publică, care a dispus măsurile specifice.

În urma verificărilor de specialitate, cetăţeanul român suspect de febră tifoidă a fost transferat la spital, iar ceilalţi 193 de pasageri au fost debarcaţi în condiţii de siguranţă, fără risc de contaminare.

Aeronava a aterizat la orele 19:45, din direcţia Istanbul, cu destinaţia Bucureşti.

Avionul a aterizat pe Aeroportul "Henri Coandă" în jurul orei 19.45, potrivit reprezentantului CNAB. 

”Pasagerul suspect de febră tifoidă a fost preluat de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru verificări. Restul pasagerilor au rămas în avion până la aflarea rezultatelor”, a spus reprezentantul companiei.

Pasagerul respectiv este cetăţean turc, potrivit CNAB.

Cei 194 de pasageri au rămas în avion până la aflarea rezultatului analizelor. În prezent, nu se ştie cât vor mai avea de aşteptat pasagerii avionului, potrivit CNAB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.