Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan încearcă luni să-şi depăşească dezacordurile cu privire la soarta provinciei siriene Idleb, ultimul bastion rebel din Siria, pe care regimul intenţionează să-l recucerească cu ajutorul aliatului său rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi şefi de stat, ale căror ţări sunt actori-cheie în războiul sirian, se întâlnesc în staţiunea balneară Soci, la Marea Neagră, pentru a depăşi divergenţe apărute în timpul summitului lor cu preşedintele iranian Hassan Rohani la Teheran, pe 7 septembrie.

Aceste divergenţe au determinat Rusia să amâne ofensiva din Idleb, cu scopul de a evita o ruptură cu Ankara, care îi susţine pe rebeli şi se opune aprig ofensivei.

”Situaţia este tensionată la Idleb”, a recunoscut luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agebţia rusă de presă RIA Novosti, evocând ”diferenţe de abordare” între cele douîă ţări pe tema sorţii ultimului fief al opoziţiei armate faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad.

O aliată mai loială a lui al-Assad, Rusia pare să se grăbească să termine cu rebeliunea siriană şi a fost cel mai aprig avocat al unui asalt de amploare la Idleb la summitul de la Teheran.

Turcia susţine rebelii sirieni, dar provincia Idleb este controlată în proporţie de 60% de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), formată de fosta aripă Al-Qaida în Siria şi considerată o grupare ”teroristă” de Ankara.

De la summitul de la Teheran, negocieri intense au avut loc între turci şi ruşi, în vederea ajungerii la un compromis, principalul obiectiv al Ankarei fiind să neutralizeze HTS, dar avitând totodată lansarea unei ofensive vaste.

REDUCERE A BOMBARDAMENTELOR

Miza este dublă în cazul Turciei- Ankara vrea să, pe de o parte, să evite un nou aflux de refugiaţi sirieni provocat de o ofensivă de anvergură, în contextul în care a primit deja peste trei milioane de sirieni de la începutul războiului.

Pe de altă parte, Turcia este îngrijorată atât de soarta sutelor de militari turci desfăşuraţiîn 12 posturi de observaţie înfiinţate la Idleb cu scopul de a veghea la respectarea ”dezescaladării” implementate prin procesul de la Astana, demarat în ianuarie 2017, cât şi a unor grupări siriene rebele ”moderate” pe care le susţine.

La începutul lui septembrie, regimul de la Damasc şi aviaţia rusă şi-au multiplicat bombardamentele la Idleb timp de mai multe zile, însă atacurile aeriene au scăzut în intensitate săptămâna trecută.

”Ceea ce se prezintă în acest moment ca un început al unei ofensive a forţelor siriene susţinute de Rusia nu este o reprezentare fidelă a faptelor”, a declarat săptămâna trecută şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-o vizită la Berlin.

”Acţionăm activ împreună cu partenerii noştri turci să rezolvăm situaţia la Idleb”, a adăugat el, precizând că Rusia va face totul ”pentru a se asigura ca populaţia civilă să nu suferă”.

Siria este sfâşiată, de la începutul lui 2011, de un război care s-a soldat cu peste 360.000 de morţi. Intervenţia, în septembrie 2015, a armatei ruse alături de regimul sirian a schimbat cursul războiului şi a permis regimului al-Assad să obţină importante victorii militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.