Justiţia belgiană a respins luni o cerere a Spaniei de a-l preda pe rapperul Valtonyc, condamnat în ţara sa la trei ani şi jumătate de închisoare după ce a fost găsit vinovat de ”apologia terorismului” prin cântecele sale şi care se află, în prezent, în exil în Belgia, au anunţat avocaţii săi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Judecătorul a hotărât că nu va exista o extrădare”, a declarat unul dintre avocaţi, Simon Bekaert, la finalul unei audieri la Tribunalul din Gand (nord).

Avocaţii au precizat că faptele reţinute de justiţia spaniolă nu au un echivalent în dreptul belgian. Ei au subliniat că parchetul din Gand poate face apel împotriva acestei respingeri.

”Sunt satisfăcut, mulţumit”, a reacţionat rapperul în faţa presei.

Pe adevăratul său nume José Miguel Arenas Beltran, Valtonyc, un rapper din Mallorca în vârstă de 24 de ani, este vizat de la 24 mai de un mandat de arestare internaţional emis de justiţia spaniolă.

În acea zi s-a constatat că acesta era ”fugar”, din cauza unei condamnări la trei ani şi jumătate de închisoare din cauza ”apologiei terorismului”, ”injurii aduse Coroanei” şi ”ameninţări”, o pedeapsă confirmată în februarie de Curtea Supremă.

În textele cântecelor, rapperul evocă uciderea unor membri ai Guvernului, familiei regale şi unor partide de dreapta.

”Să le fie frică ca unei gărzi civile în Ţara Bascilor” sau ”regele are o întâlnire în piaţa satului cu funie legată de gât”, cântă el în catalană în aceste texte din 2012 şi 2013, care i-au adus condamnarea.

Justiţia a considerat că aceste versuri fac, între altele, apologia ”incontestabilă” a separatiştilor basci şi ETA, o orgaizaţie armată care a însângerat Spania până în 2011 şi clasată drept teroristă de UE.

Rapperul s-a exilat în Belgia şi locuieşte în apropiere de Gand.

Vorbind despre cântece care încearcă ”să şocheze conştiinţa oamenilor”, Valtonyc a respins mereu acuzaţia potrivit căreia a incitat la atacarea fizică a cuiva.

”După ce te uiţi la «Kill Bill» începi să iei gâtul oamenilor cu o katana? Nu. Oamenii înţeleg că este artă şi asta e tot. Ceea ce se ascunde în spatele acestui lucru este persecuţia politică şi ideologică”, a pledat el la începutul lui iulie într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.