Problema ”denuclearizării” este o prioritate pentru preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care efectuează săptămâna aceasta o vizită la Phenian, în vederea celui de-al treilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunţat luni preşedinţia sud-coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moon efectuează marţi o vizită în capitala nord-coreeană, un nou semn de apropiere în peninsulă, în pofida faptului că negocierile cu privire la ”denuclearizare” între Nord şi Statele Unite trenează.

 ”Vom face presiuni în favoarea unei denuclearizări avansate a Nordului şi unei măsuri reciproce a Statelor Unite, relansând rapid un dialog sincer vizând să stabilească noi relaţii paşnice”, a declarat şeful statului-major al preşedintelui sud-coreean Im Jong-seok.

Moon, care s-a întâlnit cu Kim în două rânduri anul acesta, a jucat rolul crucial de intermediar în organizarea unui summit istoric între nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump, în iunie, la Singapore.

Kim s-a angajat în favoarea unei ”denuclearizări a peninsulei” - un eufemism, care poate fi interpretat oricum. Cele două părţi se ciondănesc de-atunci pe tema înţelesului exact al acestui angajament.

Washingtonul vrea ”o denuclearizare definitivă şi în întregime verificată” a Nordului.

Autorităţile nord-coreene au denunţat metode de ”gangster” ale americanilor, pe care-i acuză că vor să obţină dezarmarea lor unilaterală, fără să facă cpncesii etapă cu etapă.

Im a anunţat că liderul sud-coreean va încerca să acopere prăpastia dintre Washington şi Phenian şi că va juca un rol de mediator.

”Prin diferite întâlniri şi convorbiri telefonice, preşedintele Moon are o înţelegere mai bună a ceea ce gândesc Statele Unite decât preşedintele Kim”, a spus el.

Moon se va întâlni cu liderul nord-coreean cel puţin în două rânduri. Un lucru rar, Moon va putea să-şi primească invitaţii pe aeroport, a adăugat el.

Preşedintele sud-coreean urmează de asemenea să asiste la un concert, să viziteze unele dintre cele mai importante locuri din capitală împreună cu delegaţia sa - din care fac parte moştenitorul grupului Samsung Lee Jae-yong şi vicepreşedintele Hyundai Motor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.