Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, referindu-se la nemulţumirile sindicaliştilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), că "nu toţi sindicaliştii au aceleaşi nemulţumiri sau aceeaşi intensitate a nemulţumirilor", Toader susţinând că actualul statut al funcţionarilor din ANP, care e în curs de modificare, prevede unele beneficii pe care alte categorii profesionale nu le au, iar unii dintre angajaţi cer ca statul că le plătească ratele la bănci pentru cumpărarea de case sau sporuri de 250% pentru week-end-urile lucrate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tudorel Toader a criticat, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, atitudinea unora dintre sindicaliştii din ANP, care la rândul lor acuză neimplicarea ministrului Justiţiei în rezolvarea problemelor din sistemul penitenciar.

"Este în firea omului să vrea mai mult şi mai multe, totul e să vrea în limita legii şi, dacă se poate, şi cu bună credinţă. (...) Nu cred că toţi sindicaliştii din penitenciare au aceleaşi nemulţumiri sau aceeaşi intensitate a nemulţumirilor. Este o zonă a dânşilor, acolo", a spus Tudorel Toader.

El a arătat că a găsit la ANP, instituţiei aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, un statut din 2004, cu unele modificări şi soluţii unele "depăşite", altele "discutabile" şi că a întocmit un proiect de lege de statut care să înlocuiască statutul actual, proiect care se află la Parlament şi care se numeşte Statutul poliţiştilor de penitenciare.

Toader a susţinut că actualul statut al funcţionarilor din penitenciare prevede beneficii pe care nicio altă categorie socio-profesională nu le are. Unul dintre acestea este faptul că există directori de penitenciare numiţi în baza statutului în vigoare fără durată a mandatului, "adică el dă concurs şi rămâne director până când iese la pensie, ceea ce cred că nu e corect", a spus Toader.

Un alt beneficiu este acela care prevede că angajaţii din ANP primesc bani de chirie echivalent cu 50 la sută din venitul lunar, iar "despre asta nu s-a legat nimeni", a mai spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a dat un alt exemplu pe are l-a catalogat drept "absolut nefiresc": funcţionarii din peniteciare au dreptul la chirie de serviciu şi îşi păstrează dreptul de folosinţă asupra locuinţei de serviciu şi după încetarea raporturilor de muncă prin pensionare, cu anumite condiţii, iar în cazul decesului titularului soţul îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii.

"Aţi mai văzut dumneavoastră vreo categorie socio-profesională, cu excepţia celor făcând parte din sistemul de apărare-ordine publică, să-i dai un apartament de serviciu, să-l ţină cât are serviciu, să-l ţină şi când iese la pensie, să-l ţină şi urmaşii lui cât trăiesc?", a întrebat Toader.

Ministrul Justiţiei a susţinut, totodată, că unii dintre sindicaliştii din penitenciare au solicitări de ordin financiar, pe care statul nu le poate îndeplini din lipsă de fonduri. 

Spre exemplu, potrivit ministrului, aceştia cer ca orele suplimentare efectuate sâmbăta şi duminica să fie plătite cu 250 la sută.

"O dată sută la sută că muncesc, 75 la sută că-s suplimentare, plus 75 la sută că-s sâmbăta sau duminica. Nu cred că puteţi să-mi daţi vreun exemplu de categorie socio-profesională la care orele suplimentare să fie plătite cu 250 la sută", a spus Toader.

El a precizat că aceiaşi sindicalişti vor ca statul "să le plătească ratele la bănci cu care-şi cumpără case în nume personal".

"Eu nu ştiu dacă mai e cineva căruia statul îi cumpără casă. Faci rată la bancă sau nu ştiu unde şi după aia statul îţi plăteşte rata ca să-ţi cumperi casă, evident rămânându-ţi ţie. Ceea ce, de principiu, noi suntem un stat social şi ajutăm lumea, dar să ţii proporţia, măsura, nu să-i dai unuia mai mult şi altuia pensie de câteva sute de lei", a mai spus Tudorel Toader.

Acesta a precizat că va posta curând pe pagina de internet a ministerului un raport de activitate.

"Veţi constata că, dacă m-am ocupat de un sector al Ministerului Justiţiei, acela a fost ANP-ul, Administraţia Naţională a Penitenciarelor", a spus el.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a organizat proteste în faţa penitenciarelor, cerând rezolvarea urgentă a revendicărilor care ţin de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi de respectarea drepturilor salariaţilor, dar şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl acuză de incompetenţă. În plus, FSANP a depus plâgeri penale pe numele lui Tudorel Toader pentru abuz în serviciu, acuzându-l de ilegalităţi la plata orelor suplimentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.