Doi foşti soldaţi bosniaci au fost condamnaţi, vineri, la zece ani de închisoare, respectiv 14 luni de închisoare, pentru crime de război comise în 1992, împotriva civililor sârbi, în regiunea Srebrenica, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Izet Arifovic, în vârstă de 58 de ani, a fost găsit vinovat de tribunalul din Sarajevo de uciderea a trei civili sârbi reţinuţi de trupele bosniace în regiunea Srebrenica. Arifovic a ucis doi civili sârbi în faţa unei secţii de poliţie din Srebrenica, la 12 iulie 1992, la începutul războiului intercomunitar (1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi), a explocat judecătorul Stanisa Gluhajic. Cei doi bărbaţi, civili înarmaţi, îşi depuseseră armele şi se predaseră trupelor bosniace care le-au atacat satul, Zalazje, localitate din apropiere de Srebrenica. Ei făceau parte dintr-un grup de cel puţin nouă prizonieri din Zalazje, toţi ucişi în circimstanţe neelucidate. Rămăşiţele lor, cu excepţia unuia, au fost găsite în 2010, într-o groapă comună din Zalazje.

Arifovic a ucis al treilea civil în iunie 1992, în localitatea Ratkovici.

Un alt fost soldat bosniac, Suad Smajlovic, în vârstă de 52 de ani, a fost găsit vinovat că a tras cu o armă automata, la 12 iulie 1992, asupra cadavrelor unor civili sârbi care se aflau într-un camion. El a fost condamnat pentru profanare de cadavre.

Al treilea suspect, Amir Salihovic, 52 de ani, inculpate pentur că a dus alţi prizonieri într-o direcţie necunoscută, a fost achitat din lipsă de dovezi.

Potrivit asociaţiilor victimelor, 2.428 de civili şi militari sârbi au fost ucişi în regiunea Srebrenica în timpul conflictului din regiune. Comandantul forţelor bosniace din Srebrenica în timpul războiului, Naser Oric, este rejudecat de la începutul lunii septembrie pentru crime de război. Justiţia a anulat în iunie un verdict care îl achita pe Oric de acuzaţiile de ucidere a trei prizonieri sârbi.

În Srebrenica, forţele sârbe ale Bosniei au ucis în iulie 1995 aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci, carnagiu considerat genocide de justiţia internaţională. Aproximativ 50 de foşti soldaţi şi responsabili military sârbi din Bosnia au fost condamnaţi pentru acest masacru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.