"Cel mai vechi desen în creion" cunoscut până în prezent, o cruce formată din mai multe linii roşii, datat de acum 73.000 de ani, a fost descoperit într-o peşteră din Africa de Sud, au anunţat miercuri cercetătorii, citaţi de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această inscripţie, un "hashtag" din Epoca pietrei, desenată cu un pigment de ocru pe un fragment de piatră de mici dimensiuni, precede cu cel puţin 30.000 de ani cele mai vechi desene abstracte sau figurative cunoscute până în prezent şi realizate în aceeaşi tehnică, subliniază studiul publicat în revista Nature. 

Desenul în creion a fost găsit într-o mică peşteră din Blombos, situată la 300 de kilometri est de oraşul Cape Town. 

Excavată din 1991 de cercetătorul sud-african Christopher Henshilwood, primul autor al studiului, această peşteră a permis deja descoperirea unei serii de obiecte lucrate de omul modern (gravuri, ornamente, unelte din os). 

Printre diversele unelte în piatră, o bucată de rocă din siliciu de 4 centimetri lungime a atras atenţia echipei, povesteşte pentru AFP Francesco d'Errico, directorul de cercetări CNRS (Centrul naţional de cercetare ştiinţifică) de la Universitatea din Bordeaux.

Obiectul provine dintr-un strat arheologic datat de acum 73.000 de ani şi are pe una dintre faţete un motiv compus din nouă linii fine intersectate. 

Desenul, care seamănă vag cu un hashtag, a fost făcut de triburile de vânători-culegători care se adăposteau din când în când în peştera Blombos, potrivit arheologilor.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.