Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan spune că în continuare nu înţelege ce o supără pe primarul Capitalei Gabriela Firea, în condiţiile în care nimeni nu a stabilit dinainte responsabilităţile prefectului Speranţa Cliseru, fostul consilier personal al edilului. Carmen Dan a atras atenţia, de asemenea, că acuzaţiile Gabrielei Firea că ea a pus la cale episodul cu Speranţa Cliseru abordată de un cetăţean la o terasă din Bucureşti sunt "în logica filmelor cu spioni”: "Vă imaginaţi că dau eu ordine celor de la #rezist sau cum?”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În logica filmelor cu spioni este şi informaţia că am pus un activist #rezist să o hărţuiască pe doamna prefect. Vă imaginaţi că dau eu ordine celor de la #rezist sau cum? Restul teoriilor conspiraţioniste au fost infirmate de către DGPI. Afirm cu tărie că nimeni nu a premediat ceva şi nu a stabilit dinainte vreo reponsabilitate a prefectului. De aceea, nici în ziua de astăzi nu pot înţelege supărarea doamnei primar general”, a declarat marţi în Parlament ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan.

Ea a vorbit la dezbaterea moţiunii şi despre printscreen-urile mesajelor de pe Whatsapp dintre un secretar de stat în MAI şi prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, spunând că acestea i-au fost puse la dispoziţie de către secretarul de stat. Carmen Dan a explicat că mesajele i-au fost date în contextul declaraţiilor făcute de prefect, şi care erau confuze, referitoare la prezenţa sa în Piaţa Victoriei în timpul mitingului din 10 august. Ministrul a adăugat că mesajele nu erau personale, ci erau referitoare la o deplasare pe care prefectul o ceruse de pe-o zi pe alta şi care nu putea fi aprobată pentru că nu putea fi parcurs întreg procesul de aprobare într-un timp atât de scurt.

"Acele mesaje nu cuprind aspecte personale, ci doar un mod de comunicare instituţional. Subiectul principal era acela că aprobasem anterior deplasarea doamnei prefect, împreună cu primarul Gabriela Firea, la Tokio, în perioada 7-12 august, însă cum deplasarea nu s-a mai efectuat, prefectul a solicitat în seara zilei de 8 august, undeva în jurul orelor 18.00, aprobarea pentru altă deplasare, în Talin, pentru perioada 9-11 august. În aceste condiţii, secretarul de stat i-a explicat că este imposibil să fie finalizată procedura de aprobare a unei asemenea deplasări de pe o zi pe alta. Mesajele au avut un conţinut pur tehnic şi prezentau în principal procedura prevăzută de HG 189/2001, conform căreia deplasarea în străinătate a unui prefect se aprobă prin memorandum semnat de ministrul de Interne şi de cel de Externe”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Ministrul a precizat că a doua zi prefectul a primit şi un răspuns privitor la acest aspect.

De asemenea, Carmen Dan a subliniat că nu a cerut în mod special ca prefectul să fie în Piaţa Victoriei în ziua de 10 august, iar dovadă stă faptul că aprobase iniţial memorandumul pentru deplasarea în Tokio.

"Acestea sunt comunicările despre care s-a făcut atâta vâlvă, iar domnul secretar de stat mi le-a pus la dispoziţie pentru că în acea perioadă eu eram în concediu. Nu am ţinut în mod special ca prefectul să fie în Bucureşti în 10 august, dovadă fiind aprobarea memorandumului pentru plecarea în Tokio. Nu pot fi eu de vină pentru că taifunul a lovit Japonia şi a împiedicat deplasarea prefectului. În acea întâlnire nu vă imaginaţi că am făcut copii după aceste comunicări instituţionale pentru membrii CEx. Am invocat aceste aspecte tocmai pentru a lămuri cum au stat lucrurile şi pentru a stabili adevărul”, a spus Carmen Dan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.