Premierul Viorica Dăncilă a transmis marţi un mesaj de solidaritate cu SUA în contextul comemorării victimelor atentatului terorist din 11 septembrie 2001. Dăncilă spune că tragedia a afectat întreaga planetă şi subliniază angajamentul României de a lupta alături de SUA împotriva ameninţării comune a terorismului. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a afirmat că ziua de 11 septembrie este o zi tristă pentru toţi, pentru că este ziua care a schimbat lumea, şi şi-a exprimat condoleanţele pentru vieţile omeneşti pierdute în urmă cu 17 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu 17 ani în urmă, o tragedie a afectat într-o mare măsură viaţa întregii planete. Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au avut un impact profund, nu doar asupra americanilor, ci asupra oamenilor din întreaga lume. În aceste momente de durere şi doliu, în numele Guvernului României, suntem solidari cu poporul american la comemorarea victimelor acestei tragedii teribile”, a transmis marţi premierul Viorica Dăncilă.

Ea a reiterat angajamentul României de a lupta alături de SUA împotriva ameninţării terorismului şi fidelitatea faţă de cooperarea dintre cele două ţări, „menite să promoveze stabilitate şi securitate în diferite părţi ale lumii”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus, la rândul său, că 11 septembrie este ziua care „a schimbat lumea” şi şi-a exprimat condoleanţele pentru pierderea suferită de poporul american în urmă cu 17 ani.

„11 septembrie – ziua care a schimbat lumea, o zi tristă pentru noi toţi. Este momentul să ne amintim de vieţile pierdute în această zi, acum 17 ani, precum şi de sacrificiul şi curajul forţelor de intervenţie ale Statelor Unite, dar şi de solidaritatea şi demnitatea demonstrate de americani în urma atacurilor. Este necesar să lucrăm împreună pentru ca ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001 să nu se mai repete niciodată. Astăzi, doresc să exprim cele mai profunde condoleanţe pentru pierderea uriaşă suferită de poporul american. Sunt ferm convins că memoria vieţilor nevinovate pierdute în acea zi fatidică de septembrie va fi onorată şi comemorată pentru totdeauna”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Ca şi premierul Dăncilă, Dragnea a subliniat angajamentul ţării noastre în lupta împotriva terorismului alături de SUA.

„România rămâne pe deplin angajată în lupta împotriva terorismului împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic cel mai important. Prin eforturi comune, avem obligaţia să construim o lume mai bună pentru generaţiile viitoare, în care ameninţarea terorismului să fie eradicată”, a mai spus Dragnea.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.