Reparaţia unui autovehicul avariat de grindină a costat, în medie, 4.000 lei, acest fenomen fiind principalul fenomen care a produs daune autovehiculelor în această vară, arată o analiză internă a asiguratorului Gothaer, în care se subliniază că nu este un an uşor din punct de vedere al daunelor. De asemenea, o singură zi de ploaie torenţială a afectat în această vară aproximativ 3.300 ha de culturi agricole asigurate de Gothaer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai mare daună plătită de Gothaer pe segmentul non-auto în acest an ca urmare a unei furtuni a fost de 36.444 lei.

”Chiar dacă vorbim de ani buni deja despre verile capricioase cu care ne confruntăm şi despre creşterea în intensitate şi în frecvenţă a fenomenelor meteo extreme, statisticile ne arată că acestea depăşesc uneori chiar şi estimările pesimiste. Daune majore se înregistrează, cum e de aşteptat, în domeniul agricol”, arată analiza.

Fenomenele meteo produc însă daune şi pe alte segmente de asigurare

În lunile iunie şi iulie, la Gothaer Asigurări Reasigurări, au fost înregistrate 40% din dosarele de daună din acest an pe alte forme de asigurări decât cele agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice. În 30% dintre cazuri, ploile torenţiale au fost cele care au provocat cele mai multe daune. 

Segmentele de asigurare în care se încadrează daunele menţionate sunt asigurările pentru proprietăţi, cele pentru IMM – întreprinderi mici şi mijlocii şi cele pentru utilaje tehnologice neînmatriculate (UTN). Printre riscurile produse, care au dus la deschiderea de dosare de daună, se află ploaia torenţială, inundaţia, dar şi grindina şi furtunile cu fenomenele aferente lor, spun reprezentanţii Gothaer.

Numărul total de dosare de daună plătite de Gothaer pe segmentele menţionate în perioada ianuarie – august este de 136, valoarea totală a daunelor achitate fiind de 231.369 lei. Cea mai mare daună plătită pe segmentul non-auto în perioada ianuarie - august a fost în valoare de 36.444 lei şi reprezintă despăgubirea pentru acoperişul decopertat al unei ferme.

”Nu este un an uşor din punct de vedere al daunelor. Ne confruntăm cu urmări ale unor fenomene meteo extreme pe care nu le putem anticipa. Din fericire pentru Gothaer, am investit mult timp şi multe resurse în optimizarea proceselor, tocmai pentru ca, în astfel de situaţii, să putem interveni rapid şi să fim imediat lângă clienţii noştri atunci când au daune. Aşa se face că 94% dintre dosarele de daună non-auto înregistrate în 2018 sunt deja plătite, iar pentru aceste cazuri durata medie de soluţionare de la data avizării evenimentului până la momentul plăţii a fost de 37 zile”, declară şeful Departamentului Daune, Gothaer Asigurări Reasigurări, Alin Enescu.

Nici autovehiculele asigurate la Gothaer nu au scăpat neafectate de fenomenele meteo manifestate în această vară.

”Grindina a fost principalul element care a produs daune, dar şi furtunile care au dus la ruperea arborilor şi căderea acestora pe autovehicule. Reparaţia unui autovehicul avariat de grindină a costat, în medie, 4.000 lei”, se arată în analiză.

De asemenea, segmentul asigurărilor agricole a fost unul afectat de fenomenele meteo ale acestei veri.Valoarea daunelor agricole avizate la Gothaer până la finalul lunii august este de aproape 16 milioane de lei. 

”Riscurile care au produs cele mai multe daune pe segmentul asigurărilor agricole au fost grindina şi ploaia torenţială, culturile cele mai afectate fiind cele de rapiţă. În ceea ce priveşte repartizarea regională a pagubelor, majoritatea acestora au avut loc în judeţul Dolj, urmat de Constanţa”, spun autorii analizei.

O analiză internă Gothaer relevă faptul că o singură zi de ploaie torenţială a afectat în această vară aproximativ 3.300 ha de culturi agricole asigurate, provocând daune în valoare de peste un milion de lei.

”Gothaer a despăgubit deja peste 3,3 milioane lei pentru daunele produse doar în acest sezon pe segmentul asigurărilor agricole”, mai arată documentul.

În ceea ce priveşte numărul dosarelor de daună avizate pe segmentul agricol în perioada ianuarie – august, acesta este în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Lunile în care s-au înregistrat cele mai multe avizări au fost iunie, urmată de iulie, iar durata medie de plată s-a păstrat la maximum 4 zile (de la data depunerii ultimului document, până la data plăţii).

Gothaer are peste 200 de angajaţi şi un volum de prime brute subscrise de peste 119 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.