Pliante antivaccinare cu mesaje precum "Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi" şi "Pesticide în vaccinuri" au fost distribuite în ultima perioadă, acestea având siglele Ministerului Sănătăţii, UNICEF şi OMS. Ministerul Sănătăţii precizează că vaccinurile folosite sunt sigure şi eficace, menţionând că iniţiatorii campaniei au folosit siglele respective fără acordul instituţiilor. MS anunţă că va face demersuri ca persoanele responsabile de campania de dezinformare să răspundă pentru faptele lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pliante antivaccinare cu mesaje precum "Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi", "Pesticide în vaccinuri" şi "Vaccinul îţi poate distruge copilul pentru întreaga viaţă" au fost distribuite, în ultima perioadă, în cutii poştale din Capitală şi pe reţele de socializare. Acestea au siglele Ministerului Sănătăţii, UNICEF şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar cel cu mesajul "Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi" copiază şi fotografia din afişele MS privind vaccinarea împotriva rujeolei.

Situaţia a fost semnalată şi de deputatul Pro România Gabriela Podaşcă.

"Minciuna şi dezinformarea pe tema vaccinurilor au atins un nivel periculos. Folosirea numelor unor organizaţii şi instituţii publice pentru a legitima acest «fake-news» este atât ilegală, cât şi imorală putând crea confuzii grave în rândul oamenilor cu privire la necesitatea vaccinării", a declarat Gabriela Podaşcă, într-un comunicat de presă de miercuri.

Ea a cerut MS să infirme asocierea cu această campanie şi să facă demersuri pentru ca persoanele care au distribuit aceste materiale să fie sancţionate.

Pe de altă parte, Gabriela Podaşcă a reclamat inerţia autorităţilor şi lipsa de soluţii în combaterea rujeolei, care continuă să facă victime în România.

"Legea vaccinării este blocată de luni de zile în Parlament de Liviu Dragnea. În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii nu a fost în stare să aibă niciun plan coerent împotriva rujeolei, de asigurare a stocurilor necesare de vaccinuri şi de imunizare a persoanelor vulnerabile. Este inadmisibil să avem în continuare această criză care a adus suferinţă multor familii ai căror copii au murit de rujeolă. Nu există scuză pentru aceste drame", a spus Gabriela Podaşcă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că vaccinurile utilizate în România sunt sigure şi eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume.

"Ministerul Sănătăţii se delimitează ferm de campania de dezinformare şi manipulare referitoare la ineficienţa şi riscurile vaccinării, apărută în spaţiul public, pe reţelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poştale", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MS.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii menţionează că autorii campaniei iniţiate împotriva vaccinării utilizează fără aprobarea MS sau a partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei, precum însemnele oficiale ale instituţiilor partenere, iar materialele conţin informaţii false care pot induce în eroare părinţii şi pot pune în pericol sănătatea populaţiei.

"Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalităţi iresponsabile de dezinformare, cu consecinţe grave pentru sănătatea populaţiei. Am, însă, convingerea că populaţia nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri şi voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca părinţii să fie informaţi corect astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-şi vaccina copiii şi de a le asigura astfel o viaţă sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili să răspundă pentru faptele lor, ce pun în pericol sănătatea publică”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.