Pelicule în premieră naţională, peste 30 de proiecţii şi invitaţi speciali se regăsesc în programul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Oradea, care va avea loc de vineri până duminică în şase spaţii din oraş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Măcelarul, curva şi chiorul/ A hentes, a kurva és a félszemü”, filmul regizat de János Szász, va da startul evenimentului, de la ora 18.00, la Teatrul Regina Maria. Tot aici, de la 20.30, va fi proiectat filmul câştigător al Ursului de Aur la Berlinala 2018, „Nu mă atinge-mă!”, de Adina Pintilie.

Prima zi de TIFF Oradea aduce în premieră în România lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira „Lajkó: ţigan în cosmos/ Lajkó: Cigány az űrben”, într-o proiecţie specială în aer liber, la Cetate, de la ora 22.00.

Proaspăt lansat în cinematografe, „Licu, o poveste românească”, distins cu marele premiu la Festivalul DOK Leipzig, va fi proiectată de la ora 16.15, la Universitatea Partium, în prezenţa lui Liviu Canţer, protagonistul documentarului.

În acelaşi spaţiu, de la 18.15, Vlad Zamfirescu va fi prezent pentru proiecţia filmului „Secretul fericirii”, debutul său în regie. Seara se va încheia la Universitatea Partium cu premiera, de la 20.45, a „O vară rock’n’roll/ Leto”, un portret a scenei rock underground din Leningradul anilor ’80, în timp ce la Sinagoga Sion regizorul Csaba Bereczki se va întâlni cu publicul la proiecţia specială a celui mai nou film al său, „Exod de suflete/ Soul Exodus”.

Festivalul va continua sâmbătă cu o proiecţie de gală a filmului Iacob” la Teatrul Regina Maria, de la ora 18.00, în prezenţa actorului Dorel Vişan, invitatul de onoare a primei ediţii TIFF Oradea.

Tot aici va avea loc premiera „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019. Proiecţia de la 20.30 va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care vor participa actorii Alex Bogdan şi Ilinca Manolache.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (Foto: Silviu Gheţie)
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (Foto: Silviu Gheţie)

La Universitatea Partium, de la 18.15, este programată proiecţia „Charleston”, de Andrei Creţulescu, care va discuta la final cu publicul. De la 20.45, aici va avea premiera naţională pelicula „Trupa de teatru/ Vándorszínészek”, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală.

La Sinagoga Sion, de la ora 17.00, va avea loc recitalul de poezie „Omul şi Taina lui”, susţinut de Dorel Vişan. Tot aici va avea loc primul cine-concert al ediţiei - „Independenţa României” (1912), acompaniat live de DJ DuBase.

În Cetate, alături de Alexandru Papadopol şi Crina Semciuc, are loc, de la 22.00, proiecţia filmului „Povestea unui pierde-vară”, cel mai nou lungmetraj al lui Paul Negoescu.

Ultima zi de festival propune premiere şi evenimente speciale. La Universitatea Partium, de la ora 14.15, vor fi prezentate cinci filme dintre care trei, în premieră naţională: „Femeie în război” (r. Benedikt Erlingsson), „Dragoste 1. Câine” (r. Florin Şerban) şi „Popeasca” (r. Stanca Radu).

Cine-concertul „Studentul din Praga”, acompaniat live de CelloFun şi Irina Margareta Nistor, începe la ora 21.00 la Sinagoga Sion, în timp ce de la aceeaşi oră, la Cetate, începe proiecţia „Scurtcircuit”, în prezenţa realizatorilor Cătălin şi Georgiana Saizescu şi a actriţei Magda Catone.

În fiecare zi, în Piaţa Unirii, începând cu ora 20.30, vor fi proiectate în aer liber, documentarul „România neîmblânzită”, lungmetrajul „Omul care l-a ucis pe Don Quijote”, de Terry Gilliam, şi „Jafuri, maşini şi fidelitate fără limite”, cu Matthias Schoenaerts şi Adèle Exarchopoulos în rolurile principale.

Tot zilnic, de la ora 21.00, la Lokal, cinefilii pot urmări calupuri ale celor mai bune scurtmetraje româneşti de la TIFF 2018.

Biletele pot fi achiziţionate, la preţul unic de 10 lei, de pe Eventbook.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.