Trimişii preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in au ajuns miercuri în Coreea de Nord, unde au purtat discuţii cu oficiali pentru a stabili detaliile celui de-al treilea summit dintre cele două ţări care va avea loc luna aceasta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii sud-coreeni speră că vizita va avea o influenţă privind denuclearizarea Nordului, discutată în iunie, la Singapore, în timpul summit-ului dintre preşedintele Statelor Unite şi liderul Coreei de Nord.

Acele discuţii au fost blocate în momentul în care Donald Trump a anulat vizita pe care secretarul de stat Mike Pompeo trebuia să o întreprinde în Coreea de Nord luna trecută.

Delegaţia sud-creeană este condusă de şeful securităţii naţionale, Chung Eui-yong, iar din aceasta face parte şi directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Suh Hoon.

Trimişii speciali au fost primiţi la Phenian de Ri Son Gwon, preşedinte al comitetului nord-coreean pentru Afaceri Externe, care a condus discuţiile la nivel înalt, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albastre, Yoon Young-chan, citat de Reuters.

Ei au discutat timp de 20 de minute cu Ri şi Kim Yong Chol, care a aranjat împreună cu Pompeo summitul de la Singapore, a mai precizat Yoon fără a da detalii. 

Alte discuţii urmează să aibă loc între oficialii celor două state, însă nu este sigur dacă trimişii sud-coreeni se vor întâlni cu Kim Jong-un.

Liderul nord-coreean s-a întâlnit cu delegaţia din Sud în timpul anterioarei vizite, care a avut loc în luna martie.

Războiul din peninsula Coreea s-aîncheiat în 1953, după trei ani, cu un armistiţiu, dar nu există un tratat de pace, ceea ce însemană că forţele ONU conduse de SUA, din care face parte şi Coreea de Sud, se află încă în război cu Nordul.

Chung a spus marţi că doreşte să discute cu oficialii de la Phenian modalitatea de a obţine denuclearizarea completă a peninsulei Coreea.

Coreea de Nord se pregăteşte să sărbătorească duminică 70 de ani de la fondarea regimului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.