Preşedintele Comsisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a relatat marţi că Sorin Blejnar a spus, la audierile din comisie, că, în perioada în care era şef al ANAF, SRI a vrut să încheie protocoale cu Agenţia “pentru a avea acces direct la toată baza de date”, lucru care nu s-a întâmplat. De asemenea, Manda a spus că există o contradicţie între declaraţiile lfăcute de George Maior şi Sorin Blejnar la audierile din comisie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“A fost întrebare dacă au existat, pe vremea când domnia sa era şef la ANAF, protocoale între SRI şi ANAF şi a spus că nu. A spus că au fost din partea Serviciului solicitări în acest sens, că ar fi bine să existe aceste protocoale şi că, în opinia domniei sale, SRI, la acea vreme, intenţiona să aibă acces direct la toată baza de date a ANAF şi că nu a fost de acord şi nu s-a întâmplat acest lucru. Rămâne să vedem dacă a existat protocol între SRI şi ANAF”, a declarat Claudiu Manda.

De asemenea, el a spus că audierea lui Blejnar a vizat aspecte care ţin de relaţia ANAF - SRI.

“Am avut în intenţie să discutăm câteva subiecte care vizează relaţia dintre ANAF şi SRI sau dintre Blejnar şi Maior. Am fost interesaţi să înţelegem care a fost relaţia dintre cei doi şi deja avem o diferenţă de poziţie în faţa Comisiei. Domnul Maior ne-a spus că s-a văzut de vreo două ori cu domnul Blejnar în calitate oficială, la diferite întruniri oficiale. Domnul Blejnar ne-a relatat cel puţin două episoade, petreceri la care s-au văzut şi la care a fost abordat de Maior şi au legătură cu subiectele pe care intenţionam să le lămurim”, a mai precizat el.

Manda a spus că prima întâlnire dintre cei doi, care a avut loc la nunta unui politician, Maior i-ar fi cerut lui să “o lase mai moale” cu controlul la o anumită firmă, sugerând că Maior “a pus o pilă la control”.

“Prima este legată de o sesizare pe care ANAF a făcut-o către ANI, sesizare care vizează un politician important din România, o posibilă stare de conflict de interese. Domnul Blejnar ne-a spus că la o nuntă la care un politician important din România era socru mic a fost abordat de domnul Maior, a fost întrebat de acel control la acea firmă şi i s-a sugerat ca acel control să fie lăsat mai moale. A fost întrebat de colegii noştri în ce sens şi cum poate să descrie şi a zis că mai degrabă a pus o pilă la acel control. Domnul Blejnar spune că nu a dat curs acelei solicitări, că acel control a continuat şi că a fost sesizată ANI. Înţelegem că acea sesizare făcută la ANI a primit răspunsul de la ANI de clasare. Şi că la următoarea întâlnire dintre cei doi i-ar fi spus domnul Maior domnului Blejnar”, a mai relatat senatorul PSD.

Totodată, Blejnar a spus că Maior i-ar fi cerut să îi fie organizată o întâlnire cu omul de afaceri Elan Schwartzenberg, susţinând că acualul ambasador în SUA "avea interes în ceea ce priveşte activitatea de media”.

“La cea de-a doua întâlnire era vorba de o petrecere de Sfântul Mihail şi Gravil (…) în care a fost abordat de domnul George Maior şi i-a solicitat, ştiind că are o relaţie apropiată cu domnul Elan Schwartzenberg, dacă poate să îi intermedieze o întâlnire între cei doi. Întâlnire care însemna un interes al domnului Maior în ceea ce priveşte activitatea de media şi a spus că da, a intermediat această întâlnire. La fel este o contradicţie, pentru că domnul Maior ne-a spus că acea întâlnire a fost la solicitarea domnului Schwartzenberg”, a conchis Manda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.