Şeful separatist al Executivului catalan, Quim Torra, ar urma să relanseze marţi campania Guvernului catalan pentru separarea de Spania, respingând astfel propunerea Guvernului spaniol pentru organizarea unui referendum pentru un nou statut al Cataloniei, o autonomie mai mare, şi nu pentru independenţă, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Torra, învestit şef al Guvernului regional catalan în luna mai, ar urma să îşi facă public într-un discurs ţinut marţi seară manifestul separatist denumit "Momentul nostru.

"Voi merge până la capăt. Voi merge cât de departe doreşte Parlamentul catalan”, a declarat el în timpul unui interviu televizat.

Discursul lui Torra vine cu o săptămână înaintea Zilei naţionale a Cataloniei, atunci când de obicei sute de mii de separatişti se adun[ pe străzi. Torra a cerut o prezenţă mare în acest an pentru a demonstra susţinerea faţă de secesiune.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a propus luni organizarea unui referendum pentru o autonomiei sporită a Cataloniei, dar a exclus posibilitatea unui referendum privind independenţa regiunii.

Preşedintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, a respins marţi oferta lui Sanchez: "Un referendum pentru independenţă este ceea ce majoritatea catalanilor doresc şi spre acest lucru trebuie să lucrăm”.

Conform unei surse din guvernul catalan, Torra ar urma să ceară un referendum pentru independenţă în timpul discursului de marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.