Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu s-a putut obţine consens în CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare şi, prin urmare, întrucât consideră că este necesară rectificarea bugetară, a suspendat şedinţa Consiliului, pentru a da timp Guvernului să elaboreze un nou proiect. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat ulterior că întârzierea aprobării rectificării creează efecte negative în economie, putând apărea blocaje şi întârzieri în acordarea de salarii în sectorul bugetar, în derularea investiţiilor, în sănătate şi în acordarea de compensaţii pentru cei afectaţi de pesta porcină. De asemenea, Teodorovici a spus că suspendarea şedinţei CSAT nu este prevăzută în lege şi a cerut desecretizarea stenogramei pentru a vedea care a fost punctul de vedere al fiecărei structuri membre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Teodorovici: Întârzierea aprobării rectificării bugetare poate crea efecte negative în economie. Pot apărea blocaje şi întârzieri în acordarea de salarii în sectorul bugetar, în derularea investiţiilor şi în sănătate
CITEȘTE ȘI Teodorovici: Suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal. Cerem desecretizarea stenogramei pentru a vedea care a fost punctul de vedere al fiecărei structuri

Preşedintele a explicat, într-o declaraţie de presă la Cotroceni, că, având în vedere faptul că este vorba despre o rectificare pozitivă, este inexplicabilă tăierea bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.

Klaus Iohannis a precizat că şefii respectivelor instituţii au precizat că, în aceste condiţii, nu pot fi îndeplinite obiectivele stabilite tot de CSAT.

Prin urmare, nu s-a putut obţine consensul necesar avizului CSAT, a anunţat preşedintele, precizând că, în aceste condiţii, a decis suspendarea şedinţei, pentru ca Guvernul să elaboreze un nou proiect de rectificare şi să reia discuţiile cu instituţiile vizate.

Şeful statului a subliniat că nu este admisibil să fie pusă în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea este una puternic pozitivă şi nu există niciun fel de motivaţie pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securităţii naţionale. ”România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, aceste lucruri le avem pentru că avem instituţii, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate, ea nu trebuie şi nu poate fi diminuată pentru nişte considerente de politică măruntă”, a afirmat Klaus Iohannis.

Prezentăm integral declaraţia preşedintelui:

”Astăzi, singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale. este obligaţie acest aviz al CSAT atunci când se discută bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Asta ca să înţeleagă toată lumea că nu este în niciun caz o chestiune facultativă sau opţională, sau cum doriţi. AVem aici câteva date pe care le-aş comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă, adică s-au alocat mult mai mulţi bani în plus decât în bugetul iniţial. Aşa a fost şi prezentată rectificarea, aşa s-a şi dorit. totuşi, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securităţii naţionale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri la foarte multe instituţii importante din zona szecurităţii naţionale. Acest lucru nu a fost la nici un moment explicat.

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înţelegând urgenţa şi având în vedere solicitările din partea unor miniştri, am stabilit şedinţa CSAT mult mai repede, adică pentru astăzi. Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară şi mai optimistă rectificarea, deci se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus faţă de prima variantă. În aceste condiţii, este inexplicabil şi nici nu a fost explicat de ces-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Aceste chestiuni au fost prezentate şi astăzi în CSAT, Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicaţie pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor şi instituţiilor ne-au prezentat situaţia din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că în aceste condiţii de tăiere nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018.

Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obţine consens, adică unanimitatea în CSAT şi nu s-a putut emite evizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situaţie, am luat decizia să suspend şedinţa CSAT; deoarece după părerea mea rectificarea bugetară este necesară, trebuie făcută. Pe de altă parte, nu putem să facem abstracţie şi nu dorim să facem abstracţie de la principiul colaborării loiale între instituţiile statului şi atunci, prin suspendarea şedinţei CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip şicană politică, să se revină la discuţii, la colaborări şi imediat ce situaţia va fi remediată se va putea obţine avizul CSAT.

Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Am spus din capul locului că aşa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă şi nu există niciun fel de motivaţie pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securităţii naţionale. România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, aceste lucruri le avem pentru că avem instituţii, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate, ea nu trebuie şi nu poate fi diminuată pentru nişte considerente de politică măruntă. În consecinţă, aştept - şi asta le-am spus membrilor Guvernului - să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară care elimină aceste tăieri inexplicabile dacă vrem să fim oameni serioşi. Dacă dorim să insistăm pe nişte şicane politice, atunci lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.