Un număr de 76 grupuri civile din Myanmar au făcut marţi apel pentru eliberarea celor doi reporteri Reuters, denunţând condamnarea lor ca nedreaptă şi un atac asupra dreptului la libertatea de informare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, au fost condamnaţi luni de către o instanţă din Myanmar la şapte ani de închisoare, fiind acuzaţi că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională.

Cei doi investigau crimele comise asupra minorităţii musulmane Rohingya de către forţele de securitate şi civili, când au fost arestaţi în luna decembrie. Ei au pledat „nevinovat”.

„Întregul proces nu a fost nici liber, nici corect şi a fost complet manipulat”, au transmis grupurile, între care şi organizaţii educaţionale şi de tineret, într-un comunicat comun publicat pe Twitter şi citat de Reuters.

Condamnarea celor doi jurnalişti a atras critici din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite, a majorităţii guvernelor vestice, inclusiv cele ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei, şi a unor organizaţii internaţionale.

Mulţi diplomaţi au declarat că aceasta a ridicat semne de întrebare privind tranziţia Myanmarului spre democraţie după aproximativ 50 de ani de conducere militară şi asupra angajamentului guvernului ţării sud-asiatice, condus de laureata Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, faţă de drepturile omului.

„Privim aceasta (decizie, n.r.) drept o reprimare a dreptului de a avea acces la informaţie şi a libertăţii presei şi o acţiune opresivă asupra tuturor oamenilor din Myanmar care speră şi construiesc o societatea caracterizată de regula legii, responsabilitate, libertate şi justiţie”, au transmis grupurile în comunicatul scris în limba engleză.

Reporterii au declarat în faţa tribunalului că doi poliţişti le-au înmânat documente într-un restaurant din Yangon cu câteva momente înainte ca alţii să îi aresteze pe 12 decembrie 2017.

Un poliţist martor a depus mărturie spunând că întâlnirea din restaurant a fost înscenată pentru a-i prinde în cursă pe jurnalişti, de a-i pedepsi pentru articolele scrise despre uciderea în masă a musulmanilor Rohingya din statul Rakhine. Luni, judecătorul a spus că acea probă nu a fost confirmată de niciun alt martor.

Un alt poliţist a spus că a ars notiţele pe care le-a luat la momentul arestării reporterilor, însă nu a dat nicio explicaţie. Câţiva dintre martorii acuzării au contrazis prezentarea poliţiei privind locul în care a avut loc arestarea. Un şef din poliţie a recunoscut că informaţia „secretă” care ar fi fost găsită asupra jurnaliştilor nu era tocmai secretă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zaw Htay, nu a putut fi contactat pentru a comenta verdictul de luni. El a refuzat să comenteze pe tot parcursul procesului, spunând că tribunalul este independent şi că acest caz va fi instrumentat conform legii.

Condamnarea reporterilor Reuters a venit pe fondul creşterii presiunii asupra guvernului privind reprimarea Rohingya din statul Rakhine din vestul Myanmarului. Represiunea a fost activată de atacuri ale insurgenţilor Rohingya asupra forţelor de securitate în august 2017.

Un raport al ONU a informat că lideri militari importanţi din Myanmar trebuie să fie investigaţi pentru genocid în statul Rakhine şi crime împotriva umanităţii în alte zone.

Myanmarul a respins acuzaţiile.

Peste 700.000 de musulmani Rohingya au plecat spre Bangladesh de la începutul represiunii, potrivit agenţiilor ONU.

Reporterii Reuters anchetau uciderea a 10 musulmani Rohingya în Inn Din, un sat din statul Rakhine. Cei zece bărbaţi au fost împuşcaţi şi înjunghiaţi de soldaţi şi civili, apoi îngropaţi laolaltă.

Oficialii Myanmarului au negat acuzaţiile şi au spus că forţele de securitate au dus o operaţiune legitimă împotriva militanţilor musulmani.

Totuşi, armata a recunoscut uciderea celor zece bărbaţi din Inn Din, după arestarea reporterilor. În luna aprilie, a fost anunţat că şapte soldaţi au fost condamnaţi la „zece ani de muncă silnică într-o zonă izolată” pentru că au participat la acea acţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.