Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat luni că decizia care are drept consecinţă retragerea obligaţiilor impuse Telekom Romania Communications pe piaţa serviciilor de linii închiriate – segmente terminale, cu capacităţi de transmisie de până la şi inclusiv 2Mbps, a primit răspunsul favorabil al Comisiei Europene şi a fost publicată în Monitorul Oficial al României, intrând în vigoare începând cu data de 27 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Retragerea obligaţiilor din sarcina Telekom Romania Communications S.A. s-a bazat pe o analiză care a arătat că niciun furnizor nu deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe. De asemenea, această analiză a arătat că beneficiarii serviciilor de linii închiriate reglementate au acces la soluţii alternative pe piaţă”, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, decizia ANCOM prevede menţinerea, cu caracter tranzitoriu, până la data de 27 august 2019, în sarcina Telekom Romania Communications, a obligaţiilor pe care le are în raport cu beneficiarii actuali ai serviciilor de linii închiriate reglementate.

”Obligaţia de evidenţă contabilă separată în ceea ce priveşte serviciile de linii închiriate a fost retrasă din sarcina Telekom Romania Communications S.A. începând cu exerciţiul financiar aferent anului 2018”, se arată în comunicat.

Serviciile de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe pe piaţa de gros se referă atât la serviciile de linii închiriate - segmente terminale, cât şi la orice alte servicii de acces cu funcţionalităţi similare acestora, potrivit ANCOM.

”Aceste servicii au un rol esenţial în furnizarea de servicii de comunicaţii electronice pe piaţa cu amănuntul (în mod particular de servicii de linii închiriate şi servicii VPN – Virtual Private Network) societăţilor private de mărime medie şi mare sau instituţiilor publice, fiind utilizate inclusiv de anumiţi furnizori în scopul extinderii acoperirii propriilor reţele, în zonele unde nu sunt prezenţi”, se arată în comunicat.

Decizia preşedintelui ANCOM nr. 686/2018, privind identificarea pieţei relevante corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară, a fost publicată în Monitorul Oficial al României din 27 august şi a intrat în vigoare la aceeaşi dată, potrivit autorităţii. Decizia a abrogat o altă decizie, nr. 6/2011, privind identificarea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice corespunzătoare serviciilor de linii închiriate.

”Drept consecinţă decizia preşedintelui ANCOM nr. 15/2011 privind obligaţiile impuse operatorului cu putere semnificativa pe piaţa serviciilor de linii închiriate - segmente terminale cu capacitatea de transmisie de până la şi inclusiv 2 Mbps şi-a încetat efectele, cu excepţia contractelor în vigoare, pentru care obligaţiile în raport cu beneficiarii serviciilor de linii închiriate subzistă până la data de 27 august 2019”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.