Şeful statului sud-coreean Moon Jae-in urmează să trimită săptămâna viitoare, la Pehenian, un emisar special pentru a discuta aât despre un proiect de summit cu liderul nord-corean Kim Jong Un, cât şi despre dezarmarea nucleară, a anunţat vineri preşedinţia sud-coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisarul se va duce în capitala nord-coreeană pe 5 septembrie, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Moon Kim Eui-kyeom.

Seulul a făcut propunerea vineri dimineaţa, iar Phenianul a acceptat-o câteva ore mai târziu, a precizat Kim Eui-kyeom, adăugând că reprezentantul sud-coreean nu a fost ales deocamdată.

Între candidaţii potenţiali citaţi de presă se află şeful spionajului sud-coreean Suh Hoon şi consilierul preşedintelui pe probleme de securitate naţională Chung Eui-yong.

”Emisarul va purta discuţii largi despre programul detaliat al summitului intercoreean, dezvoltarea relaţiilor bilaterale (...) şi dezarmarea nucleară a peninsulei coreene”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Moon şi Kim s-au întâlnit tête à tête în două rânduri, prima oară la sfârşitul lui aprilie, în satul de la frontieră Panmunjom, unde s-a semnat armistiţiul în Războiul Coreei (1950-1953). A fost prima oară când un lider nord-coreean s-a dus în Sud după războiul care a consacrat împărţirea peninsulei.

Cei doi lideri s-au revăzut, apoi, la Panmunjom, într-o încercare de a salva summitul dintre Kim şi preşedintele american Donald trump, care a avut loc în Singapore.

Liderii celor două Corei au convenit să se întâlnească în al treimea summit în capitala nord-coreeană, la o dată nepreciztă, în septembrie.

IMPAS CU WASHINGTONUL

Acest anunţ are loc în contextul în care eforturi americane de a face să se alinieze o Coree de Nord dotată cu arma nucleară s-au împotmolit de mai multe săptămâni.

Pe 12 iunie, la Singapore, Kim a reiterat doar un angajament vechi şi vag în favoarea unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”, ale cărei modalităţi şi calendar au fost amânate în cadrul unor negocieri ulterioare. Această promisiune este departe de obiectivul iniţial al Statelor Unite - o ”denuclearizare completă, verificabilă şi ireversiunilă” a Nordului.

Mai multe rapoarte - întocmite atât de ONU, cât şi de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) - au confirmat că regimul nord-coreean îşi continuă activitţile nucleare.

Autorităţile nord-coreene au denunţat metodele de ”gangster” ale americanilor, pe care-i acuză că vor să obţină dezarmarea lor unilaterală, fără să facă concesii la fiecare etapă. În fapt, Washingtonul îndeamnă comunitatea internaţională să menţină presiunile şi sancţiunile atât timp cât Phenianul nu-şi va fi abandonat armele nucleare.

Săptămâna trecută a fost anulată o nouă vizită la Phenian a secretarului de Stat american Mike Pompeo.

Decizia pare că a fost luată când a devenit clar că şeful diplomaţiei americane nu avea să obţină ceea ce se afla în discuţie - şi anume, potrivit mai multor observatori, un schimb ”declaraţie contra declaraţie”.

De o parte, Statele Unite urmau să lucreze la o declaraţie care să pună capăt Războiului Coreei - care s-a încheiat cu un simplu armistiţiu. De cealaltă parte, Corea de Nord urma să furnizeze o declaraţie despre instalaţiile sale nucleare - un fel de inventar prealabil oricărei verificări şi distrugeri.

Trump a acuzat China că are o responsabilitate majoră în paralizia discuţiilor cu Coreea de Nord, ferindu-se totodată să formuleze cea mai mică critică la adresa regimului de la Phenian.

În paralel, preşedintele american a revenit asupra suspendării manevrelor militare aliate în peninsula coreeană -o concesie-surpriză şi controversată anunţată la summitul din Singapore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.