Peste 40 de artişti i-au adus un omagiu cântăreţei americane Aretha Franklin într-un concert care a avut loc joi seară, la Detroit. Ei au interpretat cele mai faimoase cântece ale artistei, care a murit la vârsta de 76 de ani, pe 16 august, în urma unui cancer pancreatic, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Detroit, oraşul de suflet al cântăreţei, este şi cel al faimoasei companii de discuri Motown. 

Un concert "formidabil" pentru Tembley Reynolds, în vârstă de 60 de ani, venit din Saginaw, Michigan: "Cei care nu au putut veni aici nu ştiu ce au pierdut. Toată lumea a fost genială". 

Biletele - gratuite - au dispărut în câteva minute. Concertul a avut loc în aer liber, în amfiteatrul Chene Park, o incintă de 5.000 de locuri, în care a cântat şi Aretha Franklin. 

The Four Tops, Dee Dee Bridgewater sau Angie Stone i-au făcut pe fani să vibreze la piesa "Freeway of Love", un imn al oraşului, dar şi la "Say A Little Prayer" şi "Respect", interpretată, la final de toţi artiştii. 

Un cor gospel a celebrat cariera de şase decenii a artistei care a făcut-o una dintre cele mai respectate în Statele Unite. 

Acest concert a încheiat trei zile în care mii de fani i-au adus omagiu la catafalc artistei, mai întâi la Muzeul "Charles H. Wright" dedicat istoriei afro-americanilor, marţi şi miercuri, apoi la biserica New Bethel Baptist, joi. 

Pe unul din pereţii bisericii, cuvintele "Queen" (Regina) şi "Aretha" au fost scrise cu baloane aurii şi argintii. 

La rândul de aşteptare, estimat la aproape un kilometru, ambianţa era de sărbătoare, cu discuţii vesele şi cântece. 

Cântăreaţa a fost îmbrăcată marţi într-o rochie şi pantofi de culoare roşu aprins. Miercuri, ea a fost îmbrăcată în albastru şi joi, în auriu şi roz cu pantofi cu paiete. 

Biserica New Bethel Baptist era un loc important pentru Aretha Franklin: nu doar pentru că tatăl ei oficia aici, ci şi pentru faptul că ea organiza cine de Crăciun şi Zoua Recunoştinţei pentru persoanele nevoiaşe, şi chiar a întregistrat un album. 

Aşteptaţi la funeralii, vineri, fostul preşedinte Bill Clinton şi Smokey Robinson între alţii vor lua cuvântul. Evenimentul va dura şase ore şi va cuprinde şi omagii muzicale din partea artiştilor Stevie Wonder şi Ariana Grande în special.

Aretha Franklin, "regina muzicii soul", a fost şi o figură emblematică a luptei pentru drepturile civice ale persoanelor de culoare americane. 

Ea a ajuns prima dată în topuri în 1967, cu piesa "Respect", o reinterpretare a unei melodii a lui Otis Redding, transformând-o într-un imn pentru mişcările femeilor şi ale drepturilor civile. Melodia i-a adus două premii Grammy dintre cele 18 din carieră. 

Franklin va fi înmormântată la cimitirul Woodlawn în Detroit, alături de tatăl, surorile, fratele şi nepotul său.

Aretha Franklin, născută în sudul oraşului Memphis, statul Tennessee, a fost strâns legată de mişcarea pentru drepturi civice, ea donând bani activiştilor americani.

În 1990, ea a cântat, la o adunare în oraşul său, în onoarea eliberării lui Nelson Mandela în Africa de Sud. Urcând pe scenă, Mandela a povestit cât de mult a apreciat să poată asculta atunci când era bolnav "sunetul Detroitului".

Aretha Franklin a cântat de asemenea la funeraliile lui Martin Luther King. La 40 de ani distanţă, ea a cântat şi la învestirea lui Barack Obama, primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.