Preşedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri o relaxare a foarte nepopularei reforme a pensiilor, al cărei anunţ a provocat manifestaţii şi o scădere a popularităţii sale, într-un discurs televizat, odată cu apropierea unei noi mobilizări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege anunţat în ziua lansării Cupei Mondiale la fortbal în Rusia, pe 14 iunie, şi aprobat în prima lectură în Parlament luna trecută, a provocat o undă de şoc în toată ţara şi a scos mii de ruşi în stradă, la apelul Partidului Comunist.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, condamnat luni la 30 de zile de închisoare, a îndemnat, la rândul său, să se manifesteze împotriva acestui proiect de lege pe 9 septembrie -ziua alegerilor regionale şi municipale în Rusia.

Într-un articol publicat pe site după anunţul preşedintelui, Navalnîi a afirmat că ”Putin intră în panică şi încearcă să (le administreze) pilula” ruşilor. El îi îndeamnă din nou pe ruşi să manifesteze.

Într-un lung expozeu, în care a apărat reforma, Putin a propus să se crească vârsta de pensionare a femeilor la 60 de ani - în loc de 65 cât prevede textul iniţial, de la 55 de ani în prezent. Creşterea vârstei de pensionare a bărbaţilor rămâne neschimbată, la 65 de ani, de la 60 în prezent.

Opozanţii reformei afirmă că mulţi ruşi - mai ales bărbaţi, a căror speranţă de viaţă este de 66 de ani - nu vor putea să profite de pensie.

Preşedintele rus a sugerat, de asemenea, o plecare anticipată la pensie a mamelor de familii numeroase, o menţinere a avantajelor unor profesii - precum minerii - şi o introducere a unor sancţiuni penale contra unor întreprinderi care concediază angajaţi aflaţi aproape de vârsta pensionării.

Propunerile lui Putin vor fi introduse în proiectul de lege ”cât mai rapid posibil”, a anunţat imediat premierul Dmitri Medvedev, citat de agenţiile ruse de presă.

”O relaxare a reformei iniţiale de către preşedinte era un lucru aşteptat. Este o măsură tactică în vederea reducerii nemulţumirii. Indignarea din societate probabil că va scădea puţin”, a declarat pentru AFP Ruslan Grinberg, directorul Institutului economic al Academeiei de Ştiinţe.

”NEDREPTATE-MOSNTRU”

În acest mesaj adresat naţiunii, Vladimir Putin a apărat îndelung şi a justificat proiectul, afirmând că ”nu poate să mai fie amânat”.

”Pe termen lung, dacă dăm dovadă de ezitare astăzi, asta poate să ameninţe stabilitatea societăţii şi securitatea ţării”, a dat el asigurări.

Fără reformă ”ne vom distruge mai devreme sau mai târziu finanţele, vom fi nevoiţi să ne înglodăm în datorii sau să tipărim bani fără acoperire, cu consecinţe care decurg din asta: hiperinflaţie şi creşterea sărăciei”, a continuat preşedintele rus.

Actualul dezechilibru al sistemului pensiilor este o consecinţă directă a pierderilor din al Doilea Război Mondial  şi haosului economic şi social din anii '90, a apreciat şeful statului rus.

”S-ar spune că totul nu va fi atât de rău pe câte se anunţă. Însă asta rămâne o nedreptate-monstru. Eu sunt foarte dezamăgită de putere. Este clar că el nu are nimic a face cu poporul”, a declarat pentru AFP o locuitoare din Sankt Petersburg în vârstă de 44 de ani.

”L-am ascultat (pe Vladimir Putin) în maşină. A fost un mod de a expedia problema, dar a fost de bun simţ”, a declarat Viktor Lunin, în vârstă de 55 de ani, apreciind că acest discurs al preşedintelui rus are drept cauză ”frica sa de indignarea oamenilor”.

Vladimir Putin, care nu a menţionat problema pensiilor în campania prezidenţială în urma căreia a fost reales în martie şi care s-a distanţat lăsând Guvernul să-şi asume reforma, şi-a văzut cota popularităţii - care atinge de obicei un nivel foarte ridicat - scăzând la 64% în iulie, de la 80% în mai, potrivit centrului rus de studii de opinie VTsIOM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.