”Ura din stradă” nu are ce căuta în Germania, a pus în gardă marţi cancelarul Angela Merkel, în contextul în care în ţară creşte îngrijorarea în urma incidentelor de la Chemnitz în timpul unor manifestaţii ale extremei drepte contra străinilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce am văzut nu are ce căiuta în statul de drept”, a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă comună cu omologul său croat Andrej Plenković, la Berlin.

”Am văzut vânători colective, am văzut ură în stradă, iar asta nu are nimic a face cu statul de drept”, a insistat ea, evocând imagini cu manifestanţi, la Chemnitz, în ultimele douăzile.

”Vânătorile” de străini organizate de simpatizanţi ai extremei drepte duminică, în stradă, la Chemnitz, în fosta RDG, iar apoi violenţe care au marcat luni seara o nouă adunare a aproximativ 6.000 de simpatizanţi - dintre care mai mulţi au defilat efectuând salutul hitlerist - constituie un şoc în ţară.

Luni seara, aproximativ 20 de persoane - inclusiv doi poliţişti - au fost rănite în ciocniri între manifestanţi de extremă dreapta şi contramanifestanţi de extremă stânga, potrivit unui ultim bilanţ al poliţiei locale.

”Bineînţeles, Istoria nu trece prin stomac, dar, atunci când mulţimi agitate de extremă dreapta creează agitaţie în centrul Germaniei iar statul de drept este depăşit de evenimente, asta ne aminteşte un pic situaţia Republicii de la Weimar”, a apreciat marţi revista Der Spiegel pe site.

Der Spiegel se referă la regimul politic democratic născut în Germania după Primul Război Mondial, care s-a confruntat treptat cu încercări de destabilizare în stradă şi care a sfârşit prin a dispărea după ce a preluat puterea Adolf Hitler, în 1933.

ZVON FALS

O nouă manifestaţie, prevăzută marţi după-amiaza, la Dresda de această dată, un oraş aflat în apripiere de Chemnitz şi capitala landului Saxonia, în care extrema dreaptă este puternic implantată, a avut un ecou slab.

Elementul declanşator a avut loc în weekend, când un german în vârstă de 35 de ani a fost ucis cu lovituri de cuţit într-o încăierare, în marja unei sărbători locale, dintr-un motiv necunoscut încă. Poliţia a arestat doi suspecţi - un sirian şi un irakian, în vârstă de aproximativ 20 de ani, acuzaţi că au acţionat în urma unei ”altercaţii verbale”.

De atunci, facţiunile cele mai radicale din oraş şi din întregul land Saxonia mobilizează opinia publică împotriva migraţiei şi politicii Guvernului Merkel, căruia-i reproşează că a lăsat să intre în ţară peste un milion de solicitanţi de azil provenind din Siria Irak, în 2015 şi 2016. Ei au defilat strigând ”Afară cu străinii” sau ”Noi suntem poporul”.

Şeful Guvernului din Saxonia, Michael Kretschmer, a avertizat împotriva unor zvonuri false potrivit cărora bărbatul a fost ucis încercând să protejeze o femeie.

ALIANŢĂ

Vârfurile de lance ale acestei iniţiative sunt mişcarea antiislam Pegida, care s-a născut în această regiune, şi Alternativa pentru Germania (AfD), principalul partid dee opoziţie în Camera Deputaţilor, la Berlin. Dar nu doar ele.

”La Chemnitz s-a constituit o alianţă destul de incredibilă, care amestecă huligani, neonazişti, AfD şi activişti Pegida. Violenţele arată că se unesc mişcări care până la urmă provin toate de pe acelaşi calapod, totul într-o atmosferă extrem de xenofobă şi agresivă”, a apreciat directoarea Fundaţiei Amadeu Antonio contra rasismului la postul de televiziune n-tv.

Potrivit poliţiei, huligani şi extremişti s-au mobilizat pe reţele de socializare şi au venit inclusiv din alte regiuni, precum Brandenburg sau Bavaria.

Partidul Social-Democrat (SPD), care face parte din coaliţia guvernamentală a Angelei Merkel, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o înăsprire ideologică atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

În opinia şefului diplomaţiei Heiko Maas, extremismul de dreapta reprezintă ”o ameninţare la adresa coeziunii societăţilor noastre. Trebuie să facem totul pentru a apăra (...) democraţia şi libertatea, nu doar la Chemnitz, ci în toată lumea”.

Josef Schuster, liderul Comitetului Central al Evreilor din Germania, şi-a exprimat de asemena îngrijorarea, apreciind că ”fiecare cetăăţean are dreptul de a se ridica împotriva mişcărilor de extremă dreapta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.