Papa Francisc a marcat, sâmbătă, prima vizită papală din ultimii 39 de ani în Irlanda prin recunoaşterea că eşecul bisericii de a lua măsuri adecvate privind abuzurile comise de clerici asupra minorilor rămâne o ruşine pentru comunitatea catolică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suveranul Pontif a ajuns sâmbătă la Dublin, unde a declarat, la primirea sa, la care au participat şi câteva victime: „Nu pot să nu recunosc gravul scandal cauzat în Irlanda de abuzarea tinerilor de către membri ai Bisericii care aveau responsabilitatea de a-i proteja şi educa. Eşecul autorităţilor bisericeşti - episcopi, superiori, preoţi - de a aborda aşa cum se cuvine crimele respingătoare a stârnit, pe bună dreptate, o creştere a indignării şi rămâne o sursă de suferinţă şi ruşine în comunitatea catolică”.

Papa acerut ca Irlanda să nu uite „puternicele caracteristici ale mesajului creştin” care a susţinut-o în trecut şi o poate face în viitor.

Numărul celor care i se vor alătura papei Francisc la rugăciune este aşteptat să fie la un sfert faţă de cei 2,7 milioane de oameni care l-au primit pe papa Ioan Paul II în 1979.

Papa Francisc şi-a început călătoria de două zile prin vizitarea reşedinţei preşedintelui irlandez Michael D. Higgins, unde a întâlnit familia siriană Hassoun, care caută să obţină azil.

Preşedintele Higgins a transmis, după întrevederea cu papa, că au discutat despre abuzurile comise de reprezentanţi ai Bisericii Catolice asupra copiilor şi despre furia iscată în Irlanda după dezvăluirea acestora.

Papa Francisc va ajunge duminică la Knock, mic oraş din vestul Irlandei unde anual vin 1,5 milioane de pelerini catolici, iar înainte de a-şi încheia vizita în Irlanda va ţine o liturghie în parcul Phoenix din Dublin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.