Africa de Sud îi reproşează aprig lui Donald Trump că alimentează tensiuni rasiale în ţară, în urma unui tweet prin care locatarul Casei Albe şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ”exproprieri” şi ”crime de mare amploare” care vizează, în opinia sa, fermieri albi sud-africani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariul preşedintelui american a inflamat joi dezbaterea cu privire la un proiect controversat de reformă agrară care agită Africa de Sud - în continuare profund împărţită, la aproape un sfert de secol după căderea regimului de apartheid.

Polemica a izbucnit miercuri seara, din cauza unei noi ieşiri electronice a locatarului Casei Albe.

”I-am cerut secretarului de Stat @SecPompeo să studieze îndeaproape confiscările de pământ şi ferme, exproprierile şi crimele de mare amploare ale fermierilor în Africa de Sud”, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

”Guvernul sud-african confiscă în prezent pământuri care aparţin fermierilor albi”, a adăugat el, inspirându-se de la o emisiune despre Africa de Sud difuzată de foarte conservatorul post de ştiri Fox News.

Înaintea alegerilor generale din 2019, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa vrea să accelereze reforma terenurilor, pentru a ”repara nedreptatea istorică gravă” comisă contra majorităţii de culoare în perioada colonială şi apartheidului.

Fără vreo surpriză, autorităţile de la Pretoria au reacţionat prompt la tweet-ul lui Trump. ”Africa de Sud respinge în totalitate această viziune îngustă, care nu vizează decât să împartă naţiunea şi să ne reamintească trecutul nostru colonial”, a scris Guvernul pe Twitter, după care a promis o reformă agrară ”prudentă şi inclusivă”.

”MINCINOS PATOLOGIC”

Ministrul de Externe Lindiwe Sisulu a deplâns declaraţiile ”nefericite” ale lui Donald Trump, fondate ”pe informaţii false” şi a cerut ”clarificări” Statelor Unite.

Întrebată de presă, la Washington, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane a îndemnat autorităţile sud-africane la ”o dezbatere publică paşnică şi transparentă” asupra acestui subiect spinos.

”Poziţia noastră este că exproprierea unor pământuri fără compensare ar risca să trimită Africa de Sud în direcţia greşită”, a avertizat ea, refuzând să spună măsurile avute în vedere de către administraţia americană.

Este suficient acest lucru să potolească polemica?

”Nu vă atingeţi de afacerile sud-africane”, l-a îndemnat pe preşedinte american şeful Combatanţilor pentru Libertate Economică (EFF, stânga radicală) Julius Malema, pe care l-a catalogat drept un ”mincinos patologic”.

”Liderii internaţionali care se joacă cu frica nu aduc nimic”, a subliniat Mmusi Maimane, liderul Alianţei Democratice (DA, principalul partid de opoziţie), reiterându-şi opoziţia faţă de proiectul guvernamental.

Reforma lui Ramaphosa vizează să rectifice dezechilibrele funciare în Africa de Sud, unde minoritatea albă - 8% din populaţie - deţine 72% din ferme, pe când sud-africanii de culoare - 80% din populaţie - deţin doar 4% din ele, porivit Guvernului.

În vederea remedierii acestei situaţii, preşedintele a decis să exproprieze mari fermieri - fără să-i despăgubească - şi şi-a exprimat dorinţa de a amenda Constituţia în acest sens.

Discuţia este în curs, iar contrar afirmaţiilor lui Trump - proiectul nu a fost pus în practică.

Şeful statului sud-african şi-a confirmat miercuri seara, în Parlament, intenţia de a proceda la ”exproprieri fără compensaţii”, însă a respins orice naţionalizare şi a promis ”să consolideze dreptul de proprietate”.

74 DE FERMIERI UCIŞI

Numeroşi sud-africani de culoare salută reforma, însă albii îşi exprimă îngrijorarea în mod deschis. Ei se tem de o repetare a unor expulzări violente de fermieri albi, dispuse de către regimul lui Robert Mugabe la începutul anilor 2000 către Zimbabwe, o ţară vecină.

Minoritatea albă denunţă, de asemenea, încălcări cărora le sunt cu regularitate victime agrcultorii în zone rurale din ţară, o problemă foarte controversată.

Un total de 74 de fermieri, potrivit poliţiei, au fost ucişi în perioada 2016-2017 în Africa de Sud, cvasitotalitatea albi, potrivit organizaţiei AfriForum, care apără această minoritate.

Cyril Ramaphosa a acuzat miercuri AfriForum că ”răspândeşte minciuni şi zvonuri” spunând ”în străinătate că ANC vrea să procedeze la exproprieri masive”.

Invers, conducătorul AfriForum, din cadrul căreia o delegaţie a efectuat recent un turneu de promovare în Statele Unite, şi-a exprimat bucuria faţă de intervenţia lui Donald Trump.

”Avem nevoie de o susţinere internaţională (...) pentru a evita o situaţie în care liderii noştri ar angaja o politică economică catastrofală, identică celei pe care am văzut-o în Venezuela sau Zimbabwe”, a declarat Kallie Kriel pentru AFP.

Foarte sensibilă, problema pământului a provocat în martie o polemică între Africa de Sud şi Australia, după ce un ministru australian a propus găzduirea unor fermieri sud-africani albi - în opinia sa ”persecutaţi” în ţara lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.