Australia şi-a ales vineri un nou premier - al şaptelea în 11 ani - în persoana ministrului Finanţelor Scott Morrison, care a fost desemnat să-i succeadă lui Malcolm Turnbull, în urma unui ”puci” intern în partidul lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poziţia lui Turnbull - care l-a răsturnat, la rândul său, pe predecesorul său Tony Abbott în septembrie 2015 - a devenit în ultimele zile tot mai precară din cauza unei fronde conduse de aripa dreaptă a Partidului său Liberal (centru-dreapta), devansat în sondaje de laburişti.

Însă alegerea lui Morrison - unul dintre aliaţii săi - la succesiunea sa pare o înfrângere usturătoare pentru fostul ministru de Interne Peter Dutton, care a condus din culise rebeliunea contra premierului.

”Candidatul ales este Scott Morrison", a anunţat Nola Marino, o reprezentantă a Partidului Liberal, precizând că ministrul Finanţelor a obţinut o victorie împotriva lui Dutton, într-un vot intern, cu 45 de la 40 de voturi.

Morrison, un creştin evanghelist fervent, în vârstă de 60 de ani, conducea din septembrie 2015 Trezoreria australiană, o poziţie considerată adesea o trambulină către postul de premier şi pe care Turnbull o deţinea la rândul său înainte să-l răstoarne pe Abbott.

Însă Morrison - situat mai la dreapta pe eşicher ca predecesorul său moderat - este cunoscut mai ales prin acţiunea sa la conducerea Ministerului Imigraţiei, în 2013-2014, când a lansat ”Operaţiunea Frontiere Suverane” cu scopul de a descuraja refugiaţii să vină pe mare în Australia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.