Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor radio pentru operarea unui multiplex naţional de radiodifuziune digitală terestră T-DAB+ în banda 223-230 MHz (canalul 12 de televiziune) şi a unui multiplex naţional de radiodifuziune digitală terestră T-DAB+ sau a 36 de multiplexuri regionale în banda 216-223 MHz (canalul 11 de televiziune). Aceste multiplexuri vor fi acordate, pentru o perioada de zece ani, printr-o procedură de selecţie competitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Transmisia posturilor de radio şi televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB oferă o calitate superioară a sunetului şi a imaginii şi permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust”, a informat joi ANCOM.

Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice multiplexurile pe care doreşte să le achiziţioneze. În cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta. Preţul de pornire pentru fiecare multiplex reprezintă taxa minimă de licenţă care urmează să fie stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM.

Multiplexurile regionale pot fi licitate numai în cazul în care nu se depune ofertă pentru multiplexul naţional în banda 216-223 MHz.

Pentru a putea participa la licitaţie, candidatul trebuie să fie persoană juridică română sau străină, să aibă o cifră de afaceri medie pe ultimii trei ani sau pe perioada scursă de la înfiinţarea acestuia, dacă aceasta este mai scurtă de trei ani, de minimum 2 milioane euro, în situaţia în care candidatul depune ofertă/oferte pentru multiplexul naţional /multiplexurile naţionale, să nu fie în stare de insolvenţă ori lichidare, afacerile să nu îi fie administrate de un judecător-sindic, activităţile sale comerciale, în întregul lor, să nu fie suspendate sau să nu fie într-o situaţie similară cu cele anterioare, reglementată prin lege, să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri.

Licitaţia va fi demarată prin publicarea unui anunţ, după ce documentaţia va fi finalizată. Cei interesaţi să participe la procedură vor avea patru săptămâni de la anunţul de demarare pentru depunerea dosarului de candidatură, iar ANCOM va anunţa candidaturile calificate în termen de două zile de la depunere, urmând să se desfăşoare etapele propriu-zise de licitaţie. ANCOM va anunţa rezultatele licitaţei în termen de trei zile de la finalizarea acesteia, iar plata de către câştigători a taxei de licenţă rezultată în urma procedurii trebuie să fie făcută în 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor.

Câştigătorii multiplexelor naţionale vor avea obligaţia ca, în termen de doi ani de la data obţinerii licenţelor, să pună în funcţiune un număr de cel puţin zece emiţătoare şi să lanseze serviciul după instalarea şi autorizarea a cel puţin două emiţătoare în Bucureşti, pentru fiecare multiplex.

Câştigătorii multiplexelor regionale vor avea obligaţia de a pune în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare alocare, în termen de 18 luni de la data obţinerii licenţelor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.