Proiectele de hotărâre privind delegarea serviciilor publice către companiile municipale înfiinţate de Primăria Capitalei anul trecut au fost aprobate joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). De această dată, proiectele conţin şi anexele cu patrimoniul, aprobându-se astfel inclusiv transferul patrimoniului. Deşi pentru acest lucru proiectele ar fi trebuit aprobat cu votul a două treimi dintre consilieri, proiectele au trecut cu majoritate simplă, de jumătate plus unu. În timp ce opoziţia reclamă abuz din partea conducerii primăriei, iar consilierii generali PNL anunţă chiar depunerea unei plângeri prealabile, Primăria Capitalei spune că totul este legal, iar încadrarea în procedura de vot a fost corectă, întrucât nu ar fi vorba de transferul de patrimoniu, ci doar sunt indicate bunurile asupra cărora se vor presta aceste servicii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii generali au adoptat astfel 10 proiecte de hotărâre referitoare la delegarea unor servicii publice şi transferul patrimoniului pentru ca aceste servicii să poată fi desfăşurate de către companii municipale. Consilierii PNL şi USR au votat împotriva lor.

"Deja celebrele companii municipale către care vreţi să delegaţi serviciile. Dar le-aţi încadrat greşit, pentru că noi ştim de fapt că ar fi corect să fie trecute cu majoritate calificată”, a declarat consilierul general Ciprian 

"Sunt greşit încadrate. Ele sunt proiecte cu transfer de patrimoniu. Dar presupun că Primăria Capitalei ştie deja acest lucru şi a făcut-o intenţionat. Cum justificaţi asta?”, a spus la rândul său consilierul general Roxana Wring.

Ea a atras atenţia că pur şi simplu s-a găsit o „chichiţă” de care să se lege, însă tot este greşit şi ilegal.

În timp ce opoziţia reclamă abuz în serviciu din partea conducerii primăriei, PMB susţine că totul este legal, iar încadrarea în procedura de vot de jumătate plus unu este corectă.

"Dacă observaţi, în proiectele de hotărâre, nu se vorbeşte nici de drept de administrare, nici de drept de concesionare, nici de drept de folosinţă (...). În consecinţă se deleagă nişte servicii, sunt indicate bunurile asupra cărora se vor presta aceste servicii. Nu se transmite nici în administrare, nici în folosinţă gratuită şi nici concesionare aceste bunuri.Nefiind vorba de transfer de patrimoniu nu este necesar un vot de două treimi”, a explicat în dezbaterea pe proiecte Adrian Iordache, directorul Direcţiei Juridice din cadrul PMB.

Consilierii PNL au spus că au acţionat deja primăria în instanţă, iar USR a anunţat că va face acelaşi lucru.

ŢNoi, consilierii PNL, am declanşat procedura de atac în contencios administrativ. Nu am mari speranţe de la perfectul Speranţa, nu va opri acest abuz , chiar dacă exact asta este raţiunea de a fi a unui prefect (legalitatea actelor) aşa că ne pregătim de contencios administrativ”, a anunţat consilierul general Ciprian Ciucu.

Astfel, serviciul public de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a arterelor de circulaţie, podurilor, viaductelor, pasajelor rutiere şi pietonare subterane şi supraterane şi a lucrărilor de artă din compoziţia acestora, inclusiv echiparea tramei stradale cu mobilier urban va fi delegat către Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti. Serviciul public pentru gestonarea parcărilor va fi delegat către Compania Municipală Parking Bucureşti, în timp ce Compania Municipală Managamentul Traficului se va ocupa de optimizarea circulaţiei rutiere şi pietonale şi de întreţinerea şi funcţionarea sistemelor de semnalizare.

Alte proiecte vizează Compania Municipală Parcuri şi Grădini, către care va fi delegat serviciul de amenajare şi întreţinere a parcurilor şi grădinilor din Bucureşti, Compania Municipală Agrement, care va prelua serviciul public de amenajare şi întreţinere a lacurilor, ştrandurilor şi băilor publice din Capitală, în timp ce către Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde va fi delegat serviciul public de întreţinere a spaţiilor verzi.

De asemenea, către Compania Municipală Sport pentru Toţi va fi delegat serviciul public privind obiectivele sportive, către Compania Municipală Cimitire va fi delegat serviciul privind administrarea cimitirelor şi crematoriilor umane, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj se va ocupa de activităţile privind organizarea publicităţii, afişajului şi reclamelor în locurile publice, în timp ce către Compania Municipală Imobiliara va fi delegat serviciul public privind activităţile de întreţinere şi reparaţii a fondului imobiliar.

Toate aceste proiecte de hotărâre conţin şi anexele privind patrimoniul. În mod normal, delegarea serviciilor publice se face cu tot cu patrimoniu, fiindcă dacă nu se transferă şi patrimoniul, companiile nu au unde presta serviciile respective.

Proiectele de hotărâre care fac referire la companiile municipale enumerate mai sus au mai fost pe ordinea de zi şi la şedinţa CGMB din 28 martie, însă fără anexele privind patrimoniu. Atunci, primarul Capitalei Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre aceste anexe, după ce grupurile de consilieri generali din opoziţie au anunţat că vor vota împotriva proiectelor, fiindcă pentru transferul patrimoniului este necesar un vot de două treimi. Fără aceste anexe, proiectele de hotărâre au trecut cu majoritate simplă, asigurată de PSD şi ALDE.

Primarul Capitalei Gabriela Firea chiar i-a ameninţat atunci pe consilierii generali la începutul şedinţei că îi va da în judecată dacă nu votează proiectele privind delegarea serviciilor publice către companiile municipale.

Ulterior, la şedinţa de Consiliu din 19 aprilie, pe ordinea de zi au fost proiectele de hotărâre privind transmiterea către trei dintre companiile municipale, respectiv Parking Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA şi Managementul Traficului SA, a patrimoniului pentru serviciile publice pe care le preluaseră deja aceste companii. Proiectele au fost respinse, însă, pentru că PNL şi USR au votat împotriva lor.

Cu toate acestea, pentru că proiectele conţin şi anexele privind patrimoniul, ar fi trebuit ca proiectele de hotărâre să treacă cu vot de două treimi, nu cu votul de jumătate plus unu. Singura posibilitate pentru ca patrimoniul să poată fi transferat prin majoritate simplă este ca noul Cod adminsitrativ elaborat de parlamentari să intre în vigoare. Codul administrativ, care se află încă la CCR după ce a fost contestat atât de partidele din opoziţie, cât şi de preşedintele Klaus Iohannis, conţine un amendament care prevede că toate hotărârile referitoare la administrarea patrimoniului să fie luate cu votul a jumătate plus unu dintre consilierii aleşi, în loc de două treimi ca în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.