Liderul grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi şi-a îndemnat susţinătorii să continue ”jihadul”, într-un mesaj difuzat pe Telegram prin intermediul unor conturi pro-SI, primul mesaj înregistrat care îi este atribuit după mai bine de un an de zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mesajul său, difuzat cu ocazia Eid al-Adha, sărbătoarea musulmană care marchează sfârşitul marelui pelerinaj la Meca, ”califul” autoproclamat îndeamnă la ”lovituri pentru a teroriza” şi le cere susţinătorilor săi din Occident să comită atacuri cu exploziv sau cu arma albă ”pe pământurile lor”.

Această înregistrare este difuzată în contextul în care SI este în dificultate în Siria şi a fost izgonit din toate centrele urbane din Irak, după ce a deţinut controlul asupra unor vaste teritorii în ambele ţări.

”Cei care îşi uită religia, răbdarea, jihadul împotriva inamicilor şi certitudinea în promisiunea Creatorului se prăbuşesc şi cad. Cei care nu şi le uită sunt mândri şi victorioşi după o vreme”, afirmă în mesaj cel care este prezentat drept Abu Bakr al-Baghdadi într-un mesaj de propagandă la începutul acestei înregistrări de o durată de aproximativ o oră.

Ultimul mesaj audio atribuit liderului SI datează de la 29 septembrie 2017.

El îşi îndemna deja combatanţii, care au suferit înfrângeri după înfrângeri în Siria şi în Irak, să ”reziste” în faţa inamicilor, după pierderea ”capitalei” autoproclamate a SI în Irak, Mosul.

În înregistrarea de miercuri, el a afirmat că ”statul califatului se va menţine cu voia lui Allah (...), va face religia să triumfe, va lupta contra inamicilor săi”.

El face apel în mesaj la susţinătorii săi din mai multe ţări arabe - în Asia şi în Africa - sau diverse grupări radicale care i-au jurat credinţă.

El revendică, de asemenea, atacul armat care a avut loc la afârşitul lui iulie la Toronto, în Canada, de care SI s-a declarat responsabil, dar faţă de care poliţia locală s-a arătat circumspectă.

Abu Bakr al-Baghdadi, dat mort în mai multe rânduri, ar fi în continuare în viaţă şi s-ar afla pe teritoriul sirian, undeva de-a lungul frontierei cu Irakul, potrivit unor oficiali irakieni.

Anul acesta, la începutul lui iulie, serviciile irakiene de informaţii au anunţat că fiul liderului grupării ultraradicale, Hudhayfah al-Badri, a fost ucis în Siria de trei rachete teleghidate ruse care au vizat o grotă în care se afla.

25 DE MILIOANE DE DOLARI

Statele Unite au oferit 25 de milioane de dolari în schimbul capturării liderului SI, care a proclamat în 2014 un ”califat” în porţiuni vaste din Siria şi aproape o treime din Irak.

În prezent, după o vastă operaţiune militară a forţelor irakiene, susţinute de o coaliţie antijihadistă condusă de Statele Unite, SI ar mai avea doar câteva celule adormite clandestine în Irak.

În Siria, împotriva sa luptă atât o forţă arabo-kurdă susţinută de coaliţia antijihadistă, dar şi forţele regimului lui Bashar al-Assad susţinute de Rusia. SI mai este prezent doar în anumite zone deşertice din centrul şi estul ţării, devastate de război.

La Mosul, al doilea cel mai important oraş din Irak, şi-a făcut al-Baghdadi singura apariţie publică cunoscută, în iulie 2014, la Moscheea al-Nuri, distrusă între timp.

În iunie 2017, Rusia a anunţat că probabil l-a ucis într-un raid al aviaţiei sale în apropiere la Rakka, fosta ”capitală” a grupării în Siria. Potrivit Moscovei, raidul a avut loc la sfârşitul lui mai. Rusia a subliniat ulterior că ea continua să verifice dacă era mort.

Trei luni mai târziu, un oficial american de rang înalt a declarat că liderul SI era fără îndoială în viaţă şi se ascundea probabil în Valea Eufratului, în estul SIriei.

SI a comis numeroase atentate în Siria şi în Irak, dar şi atrocităţi - torturi şi execuţii - vizând populaţii civile. Gruparea a revendicat atacuri în Asia, în Statele Unite şi în Europa, între care atentatele de la Paris şi Saint-Denis în 2015, soldate cu 130 de morţi.

În pofida importantelor înfrângeri pe care le-a suferit în Irak şi Siria, gruparea a comis, în iulie, atacuri coordonate sângeroase în sudul Siriei, soldate cu peste 250 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.