Donald Trump s-a declarat îngrijorat de faptul că orice declaraţie pe care ar putea s-o facă sub jurământ în cursul unui eventual interogatoriu al procurorului special Robert Mueller, în cadrul anchetei ruse, ar putea să fie folosită pentru a se formua acuzaţii de sperjur împotriva sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american a declarat în acest interviu acordat luni că se teme că anchetatorii ar putea să-i compare mărturia cu cele ale altor persoane interogate de echipa lui Mueler, precum fostul director al poliţiei federale (FBI) James Comey, foarte critic la adresa lui Trump, cu scopul de a găsi divergenţe şi a le folosi împotriva sa.

”Dacă eu spun ceva, iar el (Comey) spune altceva, este cuvântul meu împotriva cuvântului său, iar el este cel mai bun prieten al lui Mueller, deci Mueller ar putea să spună: «bun, eu îl cred pe Comey», iar chiar dacă eu spun adevărul asta face din mine un mincinos. Asta nu e bine”, a declarat Trump în acest interviu acordat Reuters în Biroul Ovala, la Casa Albă.

Avocatul lui Trump Rudy Giuliani a avertizat în ultimele zile că acceptarea unui interogatoriu din partea procurorului special ar putea să fie ”o capcană pentru sperjur”.

Robert Mueller şi echipa sa anchetează cu privire la un presupus amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016 şi o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi conducători ruşi.

Trump neagă aceste acuzaţii şi cataloghează ancheta drept o ”vânătoare de vrăjitoare”.

În pofida îngrijorărilor sale, preşedintele american nu a vrut să spună dacă va accepta sau nu să fie interogat de Mueller.

El a refuzat, de asemenea, să spună dacă se gândeşte să-i retragă lui Mueller autorizaţiile de acces la informaţii clasificate în domeniul securităţii, aşa cum a făcut săptămâna trecută cu fostul director CIA John Brennan şi cum intenţionează să o facă cu mai mulţi alţi foşti reprezentanţi guvernamentali care au încomun faptul că l-au criticat.

”Nu m-am gândit cu adevărat la asta”, a dat asigurări locatarul Casei Albe pentru Reuters.

Aşa cum procedează regulat pe Twitter, Trump a crtiicat ancheta rusă, pe care o consideră părtinitoare şi o ”ruşine”.

El a subliniat că are puterea de a interveni în această anchetă, dar că, până în prezent, a decis să nu o facă.

Trump a scris duminică pe Twitter că a îndemnat personalul Casei Albe să colaboreze, după ce ziarul The New York Times (NYT) a dezvăluit că avocatul Casei Albe a fost audiat în mai multe rânduri de anchetatori.

În ultimele luni, preşedintele american l-a criticat în mai multe rânduri pe secretarul său al Justiţiei Jeff Sessions, care este totodată procuror general, din cauză că s-a retras din anchetă şi a lăsat supervizarea acesteia adjunctului său Rod Rosenstein.

Donald Trump a declarat pentru Reuters că ancheta caută să dăuneze eforturilor preşedintelui american de consolidare a relaţiilor între Washington şi Moscova. El a refuzat - din nou - să acuze Rusia de vreun amestec în alegerile din 2016, contrar concluziilor serviciilor sale de informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.