Cele două femei acuzate de asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, vor trebui să îşi susţină apărarea în faţa unui tribunal din Malaezia după ce un judecător a decis că există destule dovezi pentru ca procesul să continue, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Siti Aisyah, din Indonezia şi Doan Thi Huong, din Vietnam, sunt acuzate că au orchestrat asasinarea lui Kim Jong-nam la aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017. Ele l-au stropit pe faţă cu o neurotoxină de tip VX. Jong-nam a murit în 20 de minute.

Apărarea spera ca tribunalul din Kuala Lumpur să decidă că cele două femei sunt nevinovate, dar judecătorul a hotărât că procesul trebuie să continue pentru că există dovezi „credibile” contra lor. Femeile riscă să fie condamnate la moarte dacă vor fi găsite vinovate.

Judecătorul Azmi Ariffin a acceptat cazul înaintat de procurori care susţin că femeile, alături de alţi patru indivizi care sunt daţi dispăruţi, au determinat moartea lui Kim: „Trebuie, drept urmare, să fac apel pentru ca ele să îşi prezinte apărarea în faţa acuzaţiilor”.

El a acceptat că este posibil să fi fost „un asasinat politic” dar a adăugat că nu poate exclude posibilitatea unei „conspiraţii bine puse la punct” între cele două femei şi agenţii nord-coreeni.

Judecătorul a pus la îndoială argumentul că femeile aveau impresia că fac o farsă pentru că acţiunile lor nu indică faptul că ar fi fost vorba de aşa ceva şi trebuie explicat de ce Doan s-a grăbit să ajungă la baie pentru a-şi spăla mâinile ulterior. Ordinul judecătoresc va extinde procesul pentru cel puţin încă două luni.

Avocatul lui Siti, Gooi Soon Seng, a declarat: „Suntem foarte dezamăgiţi de decizie ... Vom face tot ce putem pentru a ne apăra”.

Ambele femei s-au declarat nevinovate, spunând că nu au colaborat cu statul nord-coreean. Avocaţii lor susţin că ele au fost păcălite să creadă că fac parte dintr-o farsă pentru un reality show japonez care urma să apară pe Youtube şi nu ştiau că îl otrăvesc pe Kim Jong-nam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.