Un tribunal de la Istanbul a dispus miercuri eliberarea condiţionată a preşedintelui Amnesty International (AI) în Turcia Taner Kiliç, judecat sub acuzaţia de apartenenţă la o organizaţie ”teroristă”, a anunţat ONG-ul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul ”a ordonat eliberarea sa condiţionată astăzi (miercuri) (...). Sperăm să iasă din închisoare în orele următoare”, a declarat pentru AFP Andrew Gardner, un cercetător AI specialist în Turcia de la Istanbul.

ONG-ul era însă prudent, întrucât un tribunal a dispus încă de la sfârşitul lui ianuarie eliberarea lui Kiliç, după care altă instanţă a anulat această hotărâre. Kiliç a rămas în închisoare după aceste încurcături judiciare.

”Suntem prudenţi, vom sărbători după ce va ieşi” din închisoare, a declarat Gardner.

Această nouă hotărâre a tribunalului era aşteptată şi are loc la o zi după o evoluţie bruscă în alt caz judiciar - un tribunal a eliberat marţi seara doi militari greci deţinuţi din martie.

Eliberarea acestor militari a insuflat optimism pe pieţele turce, care speră la o ameliorare a relaţiilor cu Europa care să ajute lira turcă, în urma unei deprecieri, săptămâna trecută, pe fondul unei crize între Ankara şi Washington, să se mai redreseze miercuri.

Încarcerat de peste un an, Kiliç, un avocat, este acuzat de către autorităţile turce că face parte din mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, desemnat de Ankara drept ”creierul” puciului eşuat din vara lui 2016, ceea ce acesta respinge ferm.

Procesul lui Kiliç a sporit îngrijorarea organizaţiilor de apărarea drepturilor omului în legătură cu o erodare a libertăţilor în Turcia după tentativa de lovitură de stat.

În urma eşecului loviturii militare care l-a vizat pe recep Tayyip Erdogan, Guvernul turc a lansat epurări masive, care au condus la încarcerarea a zeci de mii de persoane, inclusiv a unor jurnalişti critici şi actori ai societăţii civile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.