Arheologii israelieni au prezentat miercuri un cercel din aur datând de 2.200 de ani şi reprezentând un cap de animal cu coarne, primul de acest fel descoperit la Ierusalim, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercelul în stil elenistic a fost descoperit în octombrie 2017 în timpul unor excavări în situl "Cetatea lui David" şi a făcut obiectul unui articol ştiinţific, însă nu fusese prezentat presei. 

"Nu ştim multe lucruri despre Ierusalim în epoca elenistică" din secolul al II-la şi al III-lea înainte de Hristos, a explicat pentru AFP profesorul Yuval Gadot, de la Universitatea din Tel-Aviv, co-director al săpăturilor. 

Oraşul "a fost întotdeauna considerat ca fiind foarte conservator, nelăsând să pătrundă obiecte din alte părţi ale lumii", a continuat el, aşa că descoperirea unui cercel în stil grecesc "este foarte surprinzătoare". 

"Acest lucru deschide discuţia despre natura populaţiei din Ierusalim" din acea epocă, a observat el. 

Nu se ştie dacă cercelul a fost purtat de un bărbat sau o femeie, şi care era religia popesorului, spune Autoritatea arheologică israeliană într-un comunciat. Însă, calitatea bijuteriei şi faptul că a fost descoperită în apropiere de Muntele Templului, acolo unde se ridica templul evreu al Ierusalimului distrus de romani în anul 70, lasă să se înţeleagă că proprietarul său era dintr-o clasă privileagiată. 

Cetatea lui David se întinde la poalele meterezelor Oraşului vechi, în Silwan, cartier palestinian din Ierusalimul de Est, anexat şi ocupat de Israel. Constituie un sit de excavări intensive şi controversate, ţinând cont de conflictul dintre israelieni şi palestinieni privind suveranitatea asupra Ierusalimului de Est şi a importanţei problemei istorice într-un astfel de context. 

Cetatea lui David este gestionată de organizaţia naţionalistă Elad, al cărei scop declarat este de a consolida prezenţa israeliană în cartierele arabe din Ierusalimul de Est. Potrivit acesteia, complexul arheologic şi turistic este situat pe fosta cetate ridicată de regele David, o afirmaţie contestată printre arheologi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.