Republicanii americani s-au mobilizat puternic, cu Donald Trump în frunte, pentru a păstra o circumscripţie ancorată la dreapta de decenii, proclamându-şi până la urmă victoria într-un scrutin atât de strâns, încât este perceput drept un semnal foarte încurajator pentru democraţi înaintea alegerilor legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După numărarea buletinelor în Ohio, republicanul Troy Balderson conducea cu 50,2% la 49,3% cât a obţinut democratul Danny O'Connor în această cursă pentru un mandat în Camera Reprezentanţilor la Washington, au anunţat autorităţile locale în noaptea de marţi spre miercuri.

Însă învingătorul nu a fost desemnat oficial, în contextul în care mai rămâneau de numărat câteva mii de voturi prin corespondenţă şi buletine provizorii.

Preşedintele american, fără să aştepte anunţul oficial, l-a felicitat pe Troy Balderson şi şi-a atribuit redresarea acestuia în urma unor sondaje îngrijorătoare.

Donald Trump a efectuat o vizită sâmbătă, pentru a-şi aproba candidatul şi şi-a multiplicat ulterior tweet-urile de susţinere. Vicepreşedintele său Mike Pence şi doi dintre fiii săi, Eric şi Donald Jr., şi-au transmis mesajele marţi.

”După discursul meu de sâmbătă seara, a avut loc o mare răsturnare pozitivă. Acum Troy obţine o mare victorie într-o perioadă dificilă a anului pentru alegeri”, şi-a exprimat el satisfacţia pe Twitter.

Troy Balderson i-a mulţumit preşedintelui, în faţa susţinătorilor săi.

”America este pe drumul cel bun şi vom rămâne pe el”, a spus el.

”FOARTE ÎNGRIJORAT”

Însă această victorie strânsă a republicanilor în ultimul duel dinaintea alegerilor legislative cruciale din noiembrie nu este suficientă pentru a şterge jena de a se afla în dificultate într-un bastion atât de loial.

Cele zece puncte procentuale de avans din iunie ale lui Troy Balderson, în vârstăde 56 de ani, s-au ”evaporat” în această periferie înstărită a capitalei statului Columbus.

În opinia statisticianului specialist în alegeri americane Nate Silver, "o victorie în corzi nu este o veste bună pentru republicani în această seară”. În cazul în care scenariul se repetă în toamnă în ”circumscripţii similare, republicanii vor pierde cu siguranţă Camera”, a scris el pe site-ul FiveThirtyEight..

”Această cursă nu ar fi trebuit să fie disputată (...), sunt foarte îngrijorat”, a lansat un fost ales republican în  Cameră, Charlie Dent, la CNN. ”Este evident că energia este de partea democrată”.

Abţinndu-se să intre într-un conflict verbal cu Donald Trump, Danny O'Connor, un avocat în vârstă de 31 de ani, cu o faţă de copil, a îndemnat fără încetare la mobilizare. El a promis marţi seara să poarte o nouă bătălie în noiembrie, când mandatul va fi pus în joc.

Departe de programele ultraprogresiste prezentate cu succes de către democraţi în alte circumscripţii, Danny O'Connor propunea o linie relativ moderată, care-l demarcă însă în mod clar de politice lui Donald Trump.

Acest fiu al unei ”supravieţuitoare” a unui cancer la sân ţine, astfel, la o consolidare a asigurării de sănătate, pledează pentru limitări ”de bun simţ” cu privire la arme de foc şi denunţă un ”război comercial” care-i afectează pe agricultorii din Ohio.

Ohio face parte dintre "swing states" - acele state-cheie în alegerile prezidenţiale americane. Trump a devansat-o aici pe candidata democrată Hillary Clinton cu opt puncte procentuale în 2016 şi cu 11 puncte în circumscripţia aflată în joc marţi.

Alegerile parţiale au fost provocate de plecarea bruscă a alesului republican care deţinea mandatul de 15 ani.

Pe 6 noiembrie, cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor, o treime (35) din cele din Senat şi posturilede guvernator din 36 de state vor fi puse în joc.

Democraţii au şanse mai mari să răstoarne majoritatea în Cameră decât în Senat, însă este necesar, în acest sens, să le smulgă 23 de mandate republicanilor. Ei ar putea să afecteze grav politicile lui Trump şi să-şi multiplice eforturile de a-l da afară de la Casa Albă.

Or democraţii au obţinut deja, în ultimele luni, mai multe trofee electorale marcante, înfrângând sau punând în dificultate serioasă republicani în teritorii care le sunt de obicei favorabile, precum în sud-vestul Pennsylvaniei şi Alabama.

În faţa riscului de a-şi pierde majoritatea, Donald Trump străbate ţara pentru a-i susţine pe candidaţii republicani, ironizând previziunile.

”Ei vorbesc despre un val albastru. Eu nu cred în el”, a tunat preşedintele american sâmbătă, referindu-se la culoarea democraţilor în Statele Unite.

Primare au avut loc marţi în Michigan, Missouri şi statul Washington, dar şi în Kansas, în vederea desemnării unui candidat la postul de guvernator. Donald Trump l-a susţinut aici pe un candidat care ameninţa, în noaptea de marţi spre miercuri, să-i ia postul guvernatorului republican în exerciţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.