Două explozii au avut loc, şapte persoane au fost rănite, şase arestări au fost operate - este ceea ce ştim, pe baza unor declaraţii ale autorităţilor venezuelene, despre atentatul care l-a vizat sâmbătă pe preşedintele Nicolas Maduro cu drone încărcate cu explozivi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EXPLOZIV C4

Ministrul de Interne şi al Justiţiei Nestor Reverol a confirmat duminică faptul că presupusul ”atentat” care l-a vizat pe şeful statului a fost comis cu două drone încărcate fiecare cu câte un kilogram de C4 - un puternic exploziv militar, capabil  în opinia sa, ”să facă pagube pe o rază de 50 de metri”.

Una dintre drone a survolat tribuna prezidenţială, dar a fost perturbată de un sistem de bruiaj şi s-a dus să explodeze ”în afara perimetrului prevăzut”, a declarat Reverol. Controlul celei  de a doua drone a fost pierdut şi ea a explodat la o clădire situată nu departe de locul în care se desfăşura parada militară în cursul căreia au avut loc faptele, a adăugat el.

În fotografii AFP se poate vedea un imobil, în apropierea defilării, a cărui faţadă este înnegrită de ceea ce pare a fi o explozie.

”Am putut să observ cum drona care filma ceremonia a explodat”, a declarat sâmbătă seara procurorul general Tarek William Saab la CNN în spaniolă, contrazicându-l pe ministrul de Interne, care a spus că cele două dispozitive erau pilotate de ”terorişti”.

REVENDICARE

Un misterios grup rebel care ar fi alcătuit din civili şi militari a revendicat acţiunea, într-un comunicat difuzat pe reţele de socializare.

”Noi nu putem să tolerăm ca populaţia să fie înfometată, ca bolnavii să nu aibă medicamente, ca moneda să nu aibă valoare, ca sistemul educativ să nu mai înveţe nimic şi să nu facă decât să îndoctrineze cu comunismul”, se arată în text, semnat de ”Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă”, până acum necunoscut.

ŞASE ARESTĂRI

”Avem, până în prezent, şase terorişti şi asasini plătiţi arestaţi, mai multe vehicule confiscate, percheziţii au avut loc în diverse hoteluri din capitală, unde probe copleşitoare au fost descoprite”, a declarat Reverol.

 

inistrul a declarat că ”executanţii şi planificatorii (atacului) din interiorul şi exteriorul ţării au fost integral identificaţi” şi că ”alte arestări nu sunt excluse în orele următoare”.

Potrivit ministrului Internelor, unul dintre cei arestaţi era vizat de un mandat de arestare privind un atac ”terorist” vizând o bază militară la Valencia, la vest de Caracas, pe 6 august 2017.

Identităţile persoanelor arestate nu sunt cunoscute încă. 

Potrivit unui raport al poliţiei, consultat de AFP, un anumit Cesar Saavedra a fost arestat în legătură cu explozia dronei la imobil.

BOGOTA, ”FINANŢATORI” DIN SUA

”N-am nicio îndoială că numele (preşedintelui columbian) Juan Manuel Santos se află în spatele acestui atentat”, a dat asigurări preşedintele Maduro, evocând totodată ”finanţatori” neidentificaţi care locuiesc în Statele Unite.

La Bogota, Guvernul a catalogat drept ”absurdă” acuzaţia formulată împotriva preşedintelui Santos.

”Pot să spun categoric că nu a existat absolut nicio participare a Guvernului american în asta”, a declarat John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.

ŞAPTE RĂNIŢI

Şapte militari au fost răniţi şi spitalizaţi în urma atacului, potrivit ministrului Comunicaţiilor Jorge Rodriguez.

Unul dintre ei, fotografiat de fotograful argentinian Marco Salgado, a fost evacuat de camarazi, cu capul însângerat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.