Preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro şi Guvernul său afirmă că au fost vizaţi în mai multe rânduri - într-un atac cu grenade din elicopter, răpiri de militari, într-un atac cu drone încărcate cu explozivi - de când se află la putere, în 2013, relatează AFP, care prezintă aceste incidente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”DRONE ÎNCĂRCATE CU EXPLOZIV”

Guvernul a anunţat că Maduro a scăpat neatins dintr-un atentat cu ”drone încărcate cu exploziv” într-o ceremonie militară, sâmbătă, în centrul Caracasului.

În plină alocuţiune, după o detonare perceptibilă la televiziunea de stat, Maduro, soţia sa Cilia Flores şi militari de rang înalt care-i înconjoară apar în imagini în care se uită către cer, cu un aer surprins şi îngrijorat.

Camera arată apoi câteva sute de militari care rup rândurile brusc şi încep să fugă pe bulevardul pe care se desfăşoară ceremonia, într-o mare confuzie. Televiziunea întrerupe transmisiunea în direct.

”Astăzi au încercat să mă asasineze”, a declarat ulterior Maduro într-o alocuţiune radiotelevizată. ”Nu am nicio îndoială că numele lui Juan Manuel Santos este în spatele acestui atentat”, a dat el asigurări, referindu-se la preşedintele columbian.

La Bogota, o sursă din cadrul preşedinţiei columbiene a declarat că acuzarea lui Santos în acest caz este ”lipsită de fundament”.

ATAC CONTRA UNEI BAZE MILITARE

Pe 6 august 2017, aproximativ 20 de bărbaţi, inclusiv trei militari, atacă baza militară Paramacay, în oraşul Valencia, în nordul venezuelei.

Doi dintre ei sunt împuşcaţi în cursul unor confruntări armate care durează trei ore, iar opt sunt prinşi, între care unul este rănit. Fostul căpitan Juan Caguaripano Scott şi locotenentul Jefferson Garcia, prezentaţi ca şefii atacului, sunt arestaţi pe 11 august.

Cu puţin înainte de lansarea atacului, Juan Caguaripano a apărut într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare. Înconjurat de bărbaţi în uniformă şi înarmaţi puternic, el se declara în rebeliune contra puterii preşedintelui Maduro, pe care-l cataloga drept un ”tiran ilegitim”.

După atac, Caguaripano a putut să fugă şi să ia arme confiscate în bază. Locotenentul Jefferson Garcia, acuzat că le-a furnizat atacatorilor informaţii despre dispozitivul de securitate al bazei, a fugit la rândul său.

PILOT REBEL

La 27 iunie 2017, în plin val de manifestaţii contra Guvernului, fostul poliţist Oscar Perez survolează Caracasul la bordul unui elicopter furat poliţiei. Împreună cu alţi bărbaţi înarmaţi, ei lansează patru grenade asupra Tribunalului Suprem de Justiţie (Curtea Supremă venezueleană) şi deschid focul asupra sediului Ministerului de Interne, fără să facă victime.

Un actor amator, cu un fizic de manechin, tenul mat şi ochii albaştri, Oscar Perez intrigă şi fascinează în egală măsură, multiplicându-şi apariţiile în stradă sau pe reţele de socializare, trăind într-o aparentă clandestinitate.

Şapte luni mai târziu, comandouri militare şi forţe speciale ale poliţiei încercuiesc ascunzătoarea lui Perez, devenit cea mai căutată persoană din Venezuela, care s-a baricadat împreună cu oamenii săi la nord-vest de Caracas. Perez este împuşcat în cursul operaţiunii, alături de alţi şase membri ai comandoului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.