Rusia acuză Statele Unite că au permis divulgarea unei scrisori confidenţiale trimise de un reprezentant de rang înalt al armatei ruse omologului său american, care conţinea propuneri de cooperare în Siria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem dezamăgiţi de incapacitatea părţii americane de a respecta acorduri cu privire la publicarea conţinutului contactelor noastre doar cu aprobarea ambelor părţi”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, scrie Le Figaro.

Presa occidentală scria sâmbătă că Rusia s-a servit de ”canalul său confidenţial de comunicare” cu Pentagonul pentru a le propune americanilor să coopereze în vederea asigurării ”reconstrucţiei Siriei şi întoarcerii refugiaţilor”.

Ministerul Apărării ”confirmă” că a trimis o scrisoare, în iulie, adresată de şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, şefului Statului Major interarme american, generalul Joseph Dunford, se arată în comunicat.

Generalul rus l-a informat în scrisoare pe omologul său american cu privire la ”măsuri care sunt pe cale să fie luate de Rusia şi Guvernul sirian în vederea stabilizării în Siria”, potrivit aceleiaşi surse.

PUNCTE DE ACORD

Era vorba despre măsuri vizând să asigure securitatea refugiaţilor instalaţi în tabăra Rukban, situată în zona aflată sub controlul Statelor Unite, în apropiere de baza militară americană de la Al-Tanf (sud), şi ”să creeze condiţii necesare întoarcerii lor acasă”, se precizează în comunicat.

Rusia a propus totodată o ”coordonare a problemelor privind deminarea umanitară, mai ales la Rakka (nord), fostul fief al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), adaugă ministerul.

”Sperăm că partea americană va putea să ia măsuri necesare în vederea împiedicării în viitor a oricărei încălcări a acordurilor reciproce”, subliniază ministerul rus.

În iulie, Rusia, care intervine militar în Siria din septembrie 2015, în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, a anunţat că a propus Statelor Unite să coopereze în vederea asigurării întoarcerii refugiaţilor sirieni.

Acest anunţ a fost făcut la câteva zile după summitul de la Helsinki, pe 18 iulie, între Vladimir Putin şi Donald Trump, care au dat asigurări într-o conferinţă de presă comună că au ajuns la mai multe puncte de acord, mai ales privind Siria, fără să intre în detalii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.